KRIJUMČARENJE LJUDI

JESU LI U KAMIONU SMRTI STRADALI VIJETNAMCI? Zastrašujuća poruka nestale djevojke: 'Moje putovanje u inozemstvo nije uspjelo. Umirem, ne mogu disati'

 
 Reuters

Obitelj iz Vijetnama strahuje da bi jedna od 39 osoba koje su ovaj tjedan pronađene mrtve u kamionu hladnjači u Essexu mogla bila njihova kći, objavio je u petak The Guardian.

Prema prvim policijskim podacima, vjeruje se kako su sve žrtve podrijetlom iz Kine, no roditelji i rodbina 26-godišnje Vijetnamke Pham Thi Tra My sumnjaju da je među mrtvima i njihova kći - naime, djevojka je majci u srijedu u 4.28 sati po vijetnamskom vremenu (tad je u Velikoj Britaniji bilo 22.28) poslala dramatičnu poruku u kojoj je napisala kako "ne može disati" i ispričala joj se, no nije poznato zbog čega.

- Žao mi je, mama. Moje putovanje u inozemstvo nije uspjelo. Mama, toliko te volim! Umirem jer ne mogu disati... - napisala je djevojka.

Pretpostavlja se kako je kamion u kojem su pronađeni leševi u to vrijeme bio u tranzitu - četiri sata nakon što je obitelj u Vijetnamu dobila poruku, pronađena su mrtva tijela.

Vijetnamska ambasada u Londonu potvrdila je da je kontaktirala policiju vezano za slučaj nestale žene za koju se sumnja da bi mogla biti jedna od 39 osoba pronađenih u kamionu hladnjači.

BBC je kasnije objavio da je Phamina obitelj krijumčarima ljudima platila 30.000 funti za djevojčin put u Veliku Britaniju.

Mimi Vu, stručnjakinja za trgovinu mladih Vijetnamaca u Europu, vjeruje da je spomenuta poruka autentična. Također upozorava kako mnogi Vijetnamci dobivaju lažne kineske putovnice koje koriste za ulazak u Europu.

Phamin brat na jednom forumu objavio je kako traži nestalu sestru: "Živjela je u Nghenu u okrugu Can Loc, a 3. listopada napustila je ruralnu provinciju Ha Tinh u sjevernom Vijetnamu - otputovala je u glavni grad Hanoi kako bi dobila dokumente potrebne za odlazak u Kinu.

Potom je odletjela u Francusku i dalje u Veliku Britaniju. Međutim, navodno je uhićena po dolasku u Veliku Britaniju, odakle je vraćena u Francusku".

Još najmanje šest drugih vijetnamskih obitelji strahuju da su njihovi rođaci među 39 osoba koje su pronađene mrtve u hladnjači u Essexu.

Kako piše The Guardian, tri obitelji, sve s nestalim sinovima, obaviještene su da će njihovi najmiliji 23. listopada stići u Veliku Britaniju - rečeno im je da budu spremni platiti, no kontakt je poslije toga jednostavno nestao.

Inače, vijetnamska pokrajina Ha Tinh žarište je za trgovinu ljudima, a Vijetnam je zemlja s trećim najvećim brojem osumnjičenih žrtava suvremenog ropstva u Velikoj Britaniji u 2018. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:24