JAVILO SE STOTINJAK ŽRTAVA

JEZIVE ISPOVIJESTI NEKADAŠNJIH ŠTIĆENIKA KATOLIČKOG SIROTIŠTA Opatice optužuju za zvjerstva: 'Pred mojim očima je bacila dječaka kroz prozor...'

 
 Screenshot/YouTube / Facebook

Nakon što su prošli tjedan britanski mediji razotkrili užase koji su se događali iza zidova sirotišta Smyllum Park u irskom Lanarku, zbog čega je uhićeno najmanje 12 osoba, američki BuzzFeed razotkriva još jednu takvu ustanovu. Mučna svjedočanstva o zlostavljanju, seksualnom napastovanju i čak ubojstvima djece isplivala su na površinu nekoliko desetljeća nakon što su se dogodila.

Javno dostupni dokumenti i ispovijesti svjedoka potvrđuju brojne detalje koje su bivši stanovnici katoličkog sirotišta St. Joseph u Burlingtonu u američkoj državi Vermont dosad tek spominjali, a sve u okviru četverogodišnje istrage.

Objavljeni izvještaj dio je projekata koje su vlade Velike Britanije, Irske, Australije i drugih zemalja pokrenule uhvativši se u koštac s nekoliko desetljeća starim izvještajima o zlostavljanjima u raznim katoličkim sirotištima.

Sirotište St. Joseph, koje je vodio red časnih sestara osnovan u Montrealu (Sisters of Providence), zatvoreno je 1974. Iznesene optužbe tiču se djece koja su živjela ondje od 1930-ih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ključna svjedokinja Sally Dale najduže je ondje živjela, od druge do 23. godine. Prije više od 20 godina, 1996., Sally je 19 sati davala iskaz o navodnim zlostavljanjima, a između ostalog je rekla da je vidjela opaticu kako kroz prozor baca dječaka i ubija ga. Ispričala je da je s oko šest godina, a to je bilo 1944., bila na dvorištu kad je čula lomljenje stakla i vidjela dječaka kako pada kroz prozor. Odmah iza njega pojavila se opatica s ispruženim rukama. Prisjetila se da joj je časna, koja je bila uz nju, odmah poklopila uši i odvela je na drugu stranu, upozorivši je da je samo zamislila spomenuti događaj i da je to bila samo njezina mašta.

Drugom je prilikom svjedočila kako opatica iz čamca baca dječaka u jezero. O tome su posvjedočila i brojna druga djeca govoreći kako je to bila metoda kojom su ih učili plivati. Kad je dječak nestao ispod površine vode, Dale je pitala opaticu je li umro, a ona joj je odgovorila: ‘Ne brini, otišao je kući zauvijek.’

Sally Dale danas više nije živa, no ona je jedna od stotinu bivših stanara sirotišta koji su podnijeli tužbe protiv Crkve devedesetih godina.

Ubojstvu djeteta posvjedočila je još jedna bivša štićenica St. Josepha, Sherry Huestis. Prisjetila se kako joj je usred noći znala dolaziti krojačica Eva, ljubazna zaposlenica sirotišta, koja bi je izvukla iz kreveta da joj pravi društvo dok obilazi ustanovu i provjerava. Jedne su noći čule stravične krikove i vidjeli dvije opatice nagnute nad treću, koja je ležala s raširenim nogama. Tek su nakon nekoliko trenutaka uočile da opatica zapravo rađa tamnoputo dijete. Idući je dan vidjela bebu u dječjoj sobi gdje je Sherry pomagala brinuti se o maloj djeci. U sobu je ušla opatica, uzela jastuk i ugušila bebu, tvrdi Sherry. Kad je prijavila socijalnoj radnici što je vidjela, dobila je šamar od opatice.

Joseph Eskra, koji je u sirotištu St. Joseph boravio između 1950. i 1965. Prisjetio se još jednog dječaka koji se jedan dan nije pojavio na večeri. Organizirali su potragu i pronašli ga kraj ljuljački, svezanog za drvo. Umro je od smrzavanja.

To je samo mali dio svjedočanstava o hororima koji su se odvijali u američkom katoličkom sirotištu. Ostali su pričali o groznim batinama, okrutnim kaznama kad bi ih časne sestre zaključavale u male prostorije i palile šibicama, te o seksualnom zlostavljanju.

Slučaj Sally Dale, kao i svi ostali, odbačeni su kasnih devedesetih. Neki su se nagodili s crkvom koja im je isplatila po 5.000 dolara. Jednostavno je previše vremena prošlo i mnogi su bili sumnjičavi koliko jasna sjećanja mogu biti nakon toliko godina. Premda sve te tvrdnje na sudu nikad nisu dokazane, Buzzfeed je povezao neke slučajeve.

Jedna od najluđih Sallynih tvrdnji, koju odvjetnik nije ni uvrstio u tužbu, bila je da ju je opatica natjerala da poljubi potpuno opečeno tijelo i deformirano mrtvo tijelo dječaka kojeg je udarila struja dok je nosio metalnu kacigu. Pritom ju je upozorila da bi se ista stvar mogla dogoditi i njoj ako pobjegne.

BuzzFeed je pronašao dokumente prema kojima je dječak u Burlingtonu upravo tako preminuo. 18. travnja 1955. Josepha Millettea (13) ubila je struja na trafostanici dok je nosio metalnu kacigu iz Drugog svjetskog rata na glavi, pisale su tad lokalne novine. Premda Millette nije živio u sirotištu kao što je Dale mislila, detalji su se poklapali s pričom koju je ona ispričala.

Između 1935. i 1974. pet od osam svećenika koji su bili zaduženi za St. Joseph optuženo je barem jednom za seksualno zlostavljanje, pokazuju dokumenti. Njih petorica, otac Foster, Bresnehan, Devoy, Emile Savary i Donald LaRouche, upravljali su St. Josephom 36 od ukupno 39 godina koliko je sirotište postojalo.

Katolička crkva u Vermontu kao i red časnih sestara koji je vodio sirotište, odbili su komentirati slučaj. Monsinjor John McDermott iz Burlingtona samo je kratko prokomentirao da ne mogu promijeniti prošlost, ali da danas rade sve da zaštite djecu. Crkva je davno prodala zemljište s ustanovom. Nedavno ga je otkupio novi investitor i uredio luksuzne stanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:48