PITANJE BREXITA

Johnson za očuvanje mirovnog sporazuma u Sj. Irskoj, neće biti tvrde granice

Novi premijer Ujedinjene Kraljevine Boris Johnson
 Hannah McKay / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu strankama u Sjevernoj Irskoj da je predan mirovnom sporazumu od Velikog petka i obećao da neće biti tvrde granice u Irskoj bez obzira na to kakav će se brexit provesti, rekla je glasnogovornica.

"Razgovarali su i o brexitu te je premijer jasno rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti Europsku uniju 31. listopada na bilo koji način i ponovio da on to kani učiniti sa sporazumom", rekla je.

"Bez obzira na scenarij, vlada je predana svojim obvezama što proizlaze iz mirovnog Sporazuma na Veliki petak te ni u kojem slučaju neće biti fizičkih provjera ili infrastrukture na granici", prenosi Reuters.

Čelnica irske nacionalističke stranke Sinn Fein Mary Lou McDonald upozorila je ranije Johnsona na katastrofični scenarij za gospodarstvo ako UK napusti EU bez sporazuma jer bi time ugrozio i mirovni sporazum kojim je okončano tri desetljeća nasilja u regiji.

U sektaškom naselju sve do mirovnog sporazuma ubijeno je 3600 ljudi.

Johnson je razgovore u Sjevernoj Irskoj počeo u utorak navečer sastancima s vodstvom Demokratske unionističke stranke (DUP), najveće probritanske stranke koja ima deset zastupnika u britanskom parlamentu i važna je saveznica u konzervativnoj vladi koju sada vodi Johnson.

Nakon sastanka, čelnica DUP-a Arlene Foster ponovila je Johnsonov zahtjev da bude uklonjen tzv. backstop, sigurnosni mehanizam koji su London i Bruxelles ispregovarali kako bio spriječili granične kontrole između Republike Irske, koja će nakon brexita i dalje biti članica EU, te pokrajine Sjeverne Irske koja je u sastavu Velike Britanije.

Foster vjeruje da se sporazum između Velike Britanije i EU može postići.

"Ima načina da se to pitanje riješi ako ima volje na objema stranama", rekla je Foster novinarima nakon sastanka s Johnsonom pa poručila vladi Sjeverne Irske "Zato se nadam da će Dublin ublažiti svoju retoriku i biti spreman razgovarati s našim premijerom", rekla je.

Upitan za Johnsonovo stajalište o tome, jedan od istaknutih članova DUP-a rekao je da o tome "neće pregovarati u javnosti".

Johnson je u razgovorima u Sjevernoj Irskoj inzistirao da ta pokrajina dobije svoju vladu, u koju su uključeni probritanski unionisti i katolički nacionalisti, jer takvu miješanu vladu propisuje Sporazum od Velikog petka.

"Ljudi Sjeverne Irske su bez vlade, dvije godine i šest mjeseci, stoga je u mojem prvom fokusu danas da učinimo sve kako bismo im pomogli da opet budu operativni", rekao je.

Razgovarao je s predstavnicima pet političkih stranaka u pokušaju da oživi lokalni parlament, piše njemačka agencija dpa.

Sjeverna Irska nema pokrajinski parlament otkako su se DUP i Sinn Fein razišli na kontroverznom pitanju obnovljive energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:21