BREXIT

JOHNSONOVA 'KONAČNA PONUDA' NEĆE BITI PRIHVAĆENA U BRUXELLESU 'Možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.10.2019. u 17:30

Britain's Prime Minister Boris Johnson visits the NLV Pharos, a lighthouse tender moored on the river Thames to mark London International Shipping Week in London, Britain September 12, 2019. Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS
REUTERS

Boris Johnson

 

Posljednji britanski prijedlog za brexit, kakav je predstavljen u medijima, "manjkav je u temeljima" i neće proći, rekli su u srijedu EU diplomati i dužnosnici, dodavši kako je još jedna odgoda britanskog izlaska vrlo vjerojatna ako će to biti konačna ponuda Londona.

"Ovaj prijedlog je manjkav u temeljima", rekao je dužnosnik Europske unije u osvrtu na napise britanskih medija o tome što će premijer Boris Johnson u konačnici ponuditi Bruxellesu kako bi dobio dogovor prije izlaska 31. listopada.

"Ako je to 'uzmi ili ostavi', možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode", dodao je dužnosnik.

Istaknuo je kako Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EU-a, neće stvarati pritisak na Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom.

Preostalih 27 članica EU neće odbiti britanski zahtjev za odgodom izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva dužnosnik.

"Ako žele napraviti glupost, to treba u potpunosti biti njihova odgovornost", istaknuo je.

"EU neće nikada izgurati Veliku Britaniju, Unija neće nikada zatvoriti vrata".

Bruxelles je više puta tražio od Britanaca da donesu "pravne i operativne" prijedloge za promjene koje Johnson želi u odnosu na dogovor koji je s EU-om postigla njegova prethodnica Theresa May, no koji je britanski parlament više puta odbio.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo