NAGLI ZAOKRET

JORDAN ZATRAŽIO DA MU IZRAEL VRATI DVA TERITORIJA Kralj Abdulah pod sve većim pritiskom

Jordanov kralj Abdullah i izraelski premijer Benjamin Netanyahu
 Jordanian Royal Palace/Yousef Allan/Handout / REUTERS

Jordan je službeno izvijestio Izrael da neće obnoviti sporazum o davanju na uporabu zemlje temeljem mirovnog sporazuma iz 1994. godine.

Prema sporazumu, Izrael je zadržao pravo vlasništva i posebna prava putovanja u Baquri (hebrejski Naharayim), na sjeverozapadnom dijelu Hašemitske Kraljevine Jordan te u Ghumaru (hebrejski Zofar) na jugu.

Prva lokacija je poznata kao “Otok mira”, dok je druga za Izrael važna poljoprivredno - 405 hektara zemlje - a posljedično i sigurnosno. Riječ je o dva aneksa mirovnom sporazumu. Kralj Abdulah je o tome jučer izvijestio jordanske dužnosnike u palači u Ammanu. Ugovor o najmu tog zemljišta bio je sklopljen na 25 godina, a u četvrtak istječe razdoblje za njegovo produljenje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je reagirao te najavio kako planira pregovarati s Jordanom o sporazumu koji je “izuzetno važan. Mirovni sporazumi s Jordanom i Egiptom su temelj regionalne stabilnosti”, rekao je Netanyahu. Jordanski kralj se našao u vrlo teškoj situaciji. Naime, čak 87 parlamentarnih zastupnika je potpisalo peticiju kojom od njega traže da se ugovor ne obnovi te da se teritorij vrati pod jordanski suverenitet.

U petak su na ulice Ammana izašli prosvjednici koji su tražili da se zemlja vrati, a mnogi od njih su tražili i da se cijeli mirovni sporazum s Izraelom proglasi nevažećim. Kralj Abdulah je morao ukloniti ovaj pritisak budući da u zemlji vlada izuzetno naelektrizirana situacija zbog eknonomskim problema koji su u više navrata izveli ljude na ulice što je dovelo do imenovanja nove vlade. Odnosi s Izraelom su već dulje vrijeme zategnuti zbog niza pitanja vezanih uz Palestince, ali i pristupu Brdu Hrama na kojem se nalazi džamija koju muslimani smatraju trećim svetim mjestom svoje religije.

Osim toga, prošle je godine napadnut čuvar izraelske ambasade koji je ubio napadača i slučajnog prolaznika. Izrael je tek u veljači ove godine vratio ambasadora u Amman nakon isprike i isplate odštete obiteljima ubijenih. U lipnju su se nakon četiri godine sreli Netanyahu i Abdulah te se smatralo da su odnosi poboljšani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:40