A CIRKUS TEK POČINJE...

Još se nitko nije narugao Bruxellesu ovako kao Orbán, diplomati pogubili živce: ‘Izbacite njega ili njegovu zemlju!‘

Diplomati EU-a kažu da Mađarska i Slovačka mogu učiniti tek ograničenu štetu, no strahuje se od njihovih promoskovskih stavova

Viktor Orban

 Wiktor Szymanowicz/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Wiktor Szymanowicz/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban prošlog se tjedna drsko odnosio prema Zapadu: rukovao se s Vladimirom Putinom, usporedio je EU sa Sovjetskim savezom i obećao da neće dati novu tranšu pomoći Ukrajini. Mađarski se čelnik planira udružiti s novoizabranim slovačkim proputinovskim Robertom Ficom. Zajedno će dodatno uvrijediti EU tijekom okupljanja čelnika u Bruxellesu - 26. i 27. listopada.

A u Europskoj uniji kolektivno sliježu ramenima i šaptom obećavaju da će Bruxelles odmrznuti 13 milijardi eura za Mađarsku u zamjenu za provedbu reformi u Budimpešti kako bi se uskladila sa standardima vladavine prava EU-a.

- Slovačka je tako jadna zemlja da to neće činiti neku razliku. Slovačka jedva da ima ikakvu moć. Potrebni su im kohezijski fondovi i dobra volja EU-a i ne mogu si sada priuštiti da stvaraju probleme u Bruxellesu. Za Orbana je mnogo važniji gubitak Poljske kao saveznika u pitanjima vladavine prava, rekao je jedan dužnosnik EU.

Jedan francuski dužnosnik kaže da je Orban na kraju pristao na velike odluke unatoč svojem teatralnom ponašanju protiv EU.

- Očito je da signal koji šalje ova slika Putinova i Orbanova rukovanja nije pozitivan ni koristan. Ali ako pogledamo što su EU i Mađarska učinile u vezi s ratom u Ukrajini, vidimo da su sve odluke donesene jednoglasno, uključujući i sankcije protiv Rusije i potporu Ukrajini. I to je ono na čemu trebamo inzistirati, rekao je francuski dužnosnik u EU za Politico.

Ipak, ne možemo samo tako odbaciti Orbanove razorne sposobnosti. Dok su sankcije EU protiv Rusije bile dogovarane, Mađarska je redovito odgađala mjere kako bi iznudila ustupke. Slično tome, Orbanov trenutni javni prkos NATO-u i Washingtonu znači da su zemlje istočne i srednje Europe sve više uznemirene.

U privatnim razgovorima diplomati iz regije se pitaju zašto bi zapadne sile trebale nastaviti dijeliti osjetljive informacije s Mađarskom ako je njezin čelnik odan prvenstveno Rusiji.

- Da sam ja na mjestu Ukrajine, ne bih se osjećao ugodno dijeliti bilo kakve planove dok je on u prostoriji, rekao je jedan visoki diplomat pod uvjetom anonimnosti.

Predsjednik Odbora za pitanja Europske unije njemačkog parlamenta iz redova Zelenih, Anton Hofreiter, smatra slično.

- Ponašanje Viktora Orbana šteti Europskoj uniji. Dok on neprestano vrijeđa EU, baca se na autoritarne režime u nadi da će privući nova sredstva za sebe. U toj bi situaciji bilo kobno prepustiti zamrznuta sredstva mađarskoj vladi. Moramo biti jasni: u trenutku kada Rusija koristi hibridna sredstva rata i protiv država Europske unije, Viktor Orbán sve više postaje sigurnosni rizik za Europu, dodao je.

Nakon Orbanova zagrljaja s Putinom u Kini, veleposlanik Washingtona u Budimpešti, David Pressman, sazvao je okupljanje veleposlanika NATO saveza u Mađarskoj i rekao da je SAD prenio Mađarskoj zabrinutost za sigurnost.

Sličan stav iznijeli su i baltički čelnici, a estonska premijerka Kaja Kallas nazvala je njihovo rukovanje ‘vrlo, vrlo neugodnim‘. Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je za Politico da Europa mora početi obraćati pozornost.

- Šutnja se može smatrati i slaganjem sa situacijom, rekao je.

Očekuje se da će neki baltički čelnici izraziti svoju zabrinutost izravno Orbanu na sastanku čelnika EU-a u četvrtak i petak.

Ranije je EU krenula sličnim putem, počevši bilateralne sankcije iz 14 zemalja članica protiv Austrije nakon ulaska u vladu čelnika krajnje desnice Jörga Haidera. Neki kritičari smatraju da bi se takvi koraci trebali ponovno poduzeti.

- Orban ne bi trebao biti prihvaćen kao vođa zemlje članice EU ili NATO-a, rekao je na Twitteru Anders Aslung.

- Izbacite njega ili njegovu zemlju! Ako takva pravila ne postoje, stvorite ih, poručio je.

Orban trenutačno drži novi paket proračunske pomoći EU-a za Ukrajinu, koji je toj zemlji hitno potreban.

No diplomati iz nekoliko zapadnoeuropskih zemalja rekli su da se takve oštre mjere protiv Mađarske ne planiraju.

Jedan je diplomat anonimno rekao da nema vjerodostojnih naznaka od strane sigurnosnih službi o tome da postoji rizik, misleći na kontakte Mađarske s Rusijom.

Dok bijesni rat Izraela i Hamasa, a čelnici se trude pokazati ujedinjenost u tom sukobu, diplomati tvrde da je Orban izoliraniji nego ranije otkako je njegov nekadašnji saveznik, poljski desničarski premijer Mateusz Morawiecki, poražen na parlamentarnim izborima.

Što se tiče Fica, slovačkog čelnika koji je obećao da Ukrajini neće poslati niti jednu rundu streljiva, on ne predstavlja veliki rizik za EU, piše Politico.

- Fica je bolje angažirati nego izopćiti, što ga gura u kut, a on onda nađe Orbana u tom kutu, rekao je ekonomist iz GLOBSEC-a, Vladimir Vano.

Ranije ovog mjeseca, Politico je izvijestio da će Europska komisija odmrznuti 13 milijardi eura iz EU fondova kako bi pridobila potporu Budimpešte za oslobađanje sredstava za Ukrajinu koja je Mađarska zadržavala.

Dok je jedan dužnosnik EU izravno uključen u tu odluku primijetio da još uvijek postoje problemi s vladavinom prava u Mađarskoj, osoba kojoj je zajamčena anonimnost za iskren razgovor kaže da je oslobađanje sredstava politička odluka za čelnike.

- Komisija razmišlja o tome kako može iskoristiti tu odluku kako bi stvorila polugu za prijetnje vetom od strane Mađara, rekla je ta osoba za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:17