PROPAGANDNA MAŠINERIJA

Orbanov novi udar na Bruxelles, sve je jasno kad se vidi ekipa: Zadaća će im biti sijanje njegovog sjemena

Dvije zasebne medijske kuće imat će zadaću posijati sjeme neokonzervativne i rebrendirane euroskeptične misli u briselskom balonu

Viktor Orban

 Wiktor Szymanowicz/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Wiktor Szymanowicz/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Bruxelles uskoro dobiva Orbanovu verziju "poštenog i uravnoteženog" novinarstva, svojevrsne europske inačice američkog Fox Newsa, kojom mađarski premijer i samoprozvani borac protiv "woke tiranije" britanskim i američkim konzervativcima želi pomoći prodrijeti u samo srce Europske unije.

Nešto više od godine dana nakon što je u Bruxellesu otvorio mađarski think-tank Mathias Corvinus Collegium (MCC), Orbanova odana svita predstavlja dvije zasebne medijske kuće: The European Conservative i Brussels Signal, čija će zadaća biti posijati sjeme neokonzervativne i rebrendirane euroskeptične misli u briselskom balonu.

"Protresimo status quo" službeni je moto najnovijeg medija, Brussels Signal, pokrenutog ovoga listopada sa zadaćom unošenja "daška svježine" u rasprave o Ukrajini, migracijama te predstojećim izborima za Europski parlament 2024. godine. Iza tog portala stoji Patrick Egan, bivši politički strateg Fidesza, koji je prošle godine u Belgiji registrirao kompaniju Remedia Europe, u čijem se portfelju nalazi spomenuti portal, odbivši pritom specificirati izvor sredstava.

Na raspolaganju im i Tucker Carlson

Ulogu glavnog urednika prepustio je iskusnom britanskom konzervativcu, Michaelu Mosbacheru, osnivaču časopisa Standpoint i The Critic. Na raspolaganje za logističku pomoć dala im se i nedavno otpuštena zvijezda Fox Newsa, Tucker Carlson, koji je nedavno dobio angažman na ruskoj državnoj televiziji RT.

S druge strane, The European Conservative je od 2021. registriran u mađarskom sjedištu MCC-a. Prema informacijama mađarskih izvješća, zaklada povezana s vladom Viktora Orbana investira milijune eura u redakciju The European Conservative, a 651.000 eura predviđeno je samo za potrebe otvaranja briselske podružnice medija.

John O‘Brien, šef komunikacija briselskog MCC-a, tvrdi da su njihova ciljana publika građani s "istinskim pitanjima o budućnosti Europe", što smatra demografskom skupinom koja iz dana u dan raste.

- Naša uloga nije mijenjati mišljenje onih koji su svoje stavove već definirali. Naša je zadaća doprijeti do onih čiji se stavovi ne čuju na javnoj pozornici - tvrdi O‘Brien.

Kompenzacija utjecaja

- Radi se o kompenzaciji utjecaja kojeg su imali dok je Fidesz bio dijelom Europske pučke stranke. Tada, naime, nisu smatrali važnim ulagati u tzv. "soft power" jer su imali osigurano mjesto za svim važnim stolovima. Danas više nemaju i sukladno tome traže alternative - objašnjava POLITICO-u Peter Kreko, direktor mađarskog Instituta za politički kapital, koji je kritičan prema vladi Viktora Orbana.

"Magareća klupa" u kojoj se mađarski premijer našao posljednjih mjeseci postaje sve usamljenija jer bi, po svemu sudeći, uskoro mogao ostati i bez najodanijih partnera u bitci koju je vodio s Bruxellesom - PiS-ove vlade u Poljskoj. Njih će po svemu sudeći uskoro zamijeniti proeuropska koalicija Donalda Tuska, što znači da će se Orban na EU razini morati osloniti na novog slovačkog predsjednika Roberta Fica, a njihova je suradnja na prilično klimavim nogama.

- Gradimo partnerstva koja će zastupati svjetonazore milijune Europljana, osobito onih koji s pravom smatraju da nitko ne govori o njima bitnim temama – kazao je Balazs Hidveghi, europarlamentarac iz redova mađarskog Fidesza, koji je i redakciju POLITICO-a pozvao da počne više pažnje obraćati na takve teme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:13