BREXIT

Juncker i Barnier odbacili alternativna rješenja za 'backstop'

Jean-Claude Juncker
 REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i pregovarač EU-a za brexit Michael Barnier poručili su u srijedu u Europskom parlamentu da nema alternativnog rješenja za "backstop", dio sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji za cilj ima ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Dan nakon izglasavanja amandmana "N" u Donjem domu britanskog parlamenta kojim se traže "alternativna rješenja" za tzv. backstop, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker podsjetio je da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije za manje od dva mjeseca i upozorio da pregovori o brexitu nisu igra.

Donji dom britanskog parlamenta u utorak navečer je s 317 glasova za i 301 protiv izglasao amandman "N" konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, no alternativna rješenja nisu specificirana.

Šef Europske komisije rekao je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum.

- Jučerašnja rasprava i glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju neće se opet pregovarati - rekao je Juncker.

- Jučerašnje glasovanje povećava rizik neurednog brexita, moramo se pripremiti na sve moguće scenarije - dodao je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu.

I pregovarač EU-a za brexit Michael Barnier uvjeren je da nema boljeg rješenja od "backstopa".

- Trebale su nam dvije godine da dođemo do takvog rješenja. Trebamo 'backstop' baš takav kakav jest - rekao je Barnier.

- Backstop u trenutnom obliku neće spriječiti tvrdu granicu, već će ju stvoriti - uvjeren je britanski eurozastupnik Ashley Fox (ECR), dok je britanski eurozastupnik Nigel Farage (EFD) u raspravi prozvao britansku premijerku i optužio EU za postavljanje ultimatuma.

- May je potpisala katastrofalan sporazum. Nijedna zemlja, osim da je poražena u ratu, ne bi tako nešto potpisala - poručio je Farage.

Čelnik liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt (ALDE) poručio je Britancima kako je vrijeme da se prvo u svojim redovima dogovore na koji će način pristupiti brexitu.

- Mijenjate mišljenje svaki dan, stvarate nesigurnost i nestabilnost umjesto zaključivanja novih odnosa s EU - rekao je Verhofstadt.

Britanski zastupnici u utorak su odbacili dva amandmana kojima bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma ako premijerka Theresa May ne uspije potvrditi sporazum u veljači. Poslije su tijesno prihvatili prijedlog kojim se vlada poziva da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku.

Takozvani amandman Spelman dobio je 318 glasova za, a 310 bilo je protiv, a njime se odbacuje "mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez sporazuma o povlačenju i okvira za buduće odnose".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:11