IZOLACIJA ZBOG KORONAVIRUSA

JUTARNJI DOZNAJE: ŠESTERO HRVATA U PLUTAJUĆEM ZATVORU KRAJ OBALE JAPANA! Tisuće putnika zarobljeno na brodu zbog koronavirusa!

 
Izolirani kruzer
 AFP

Na kruzeru Diamond Princess koji je u utorak u luci u Yokohami stavljen u karantenu jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena koronavirusom, ima desetak zaraženih ljudi. Pacijenti su tijekom današnjeg dana prevezeni u bolnicu u prefekturi Kanagawa, dok oko 3700 putnika i članova posade sada ostaje u dvotjednoj karanteni. Za još 273 osobe zatraženi su dodatni testovi jer se sumnja da bi mogli biti zaraženi.

Šestero je Hrvata na kruzeru, neslužbeno doznajemo iz diplomatskih izvora. Bit će u karanteni 14 dana. Zasad nema drugih informacija.

Liječnički pregledi su počeli nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u siječnju potvrđen koronavirus. Muškarac je sredinom siječnja doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj osamdesetogodišnjak zaražen koronavirusom.

David Abel jedan je od britanskih putnika koji su ostali zarobljeni na kruzeru te je za tamošnje medije opisao kakvo je stanje na brodu.

"Imat ćemo dodatnog slobodnog vremena. Međutim, mislim da će sve dobro proći iako će to biti izazov za sve na brodu. Kako se nosimo s izolacijom? Što ćemo raditi? Kako će se ovo odraziti na našu psihu? Ma to je samo za dva tjedna produženo krstarenje. Jasno, neće to biti luksuzno krstarenje. Više kao plutajući zatvor", izjavio je ovaj Britanac koji je na putovanje krenuo sa suprugom Sally.

"Gledajte, možemo biti kreativni i razmišljati pozitivno ili možemo sami sebe prikovati za dno. Ja sigurno neću raditi ovo drugo", uvjeren je Abel.

An aerial photo shows passengers and staffs of s cruise ship
The Yomiuri Shimbun

Britanac, koji je dijabetičar, ranije je izrazio zabrinutost da će pasti u komu ako ne dobije dovoljno hrane za svoju specifičnu ishranu, no nakon što je stigla nova pošiljka, izrazio je oduševljenje.

Kako opisuje Abel, članovi posade s maskama na licu odlaze od kabine do kabine i dostavljaju hranu gostima. "Svi putnici moraju boraviti u svojim kabinama. Ne smijemo čak ni šetati hodnicima. Mnogima će se dosađivati kao nikad. Mi imamo sreću što smo smješteni u kabini s balkonom. Žao mi je onih koji su u kabinama u unutrašnjem dijelu broda, bez prirodnog svjetla i svježeg zraka", govori Britanac.

I pušenje je potpuno zabranjeno, čak i na balkonima.

"Luksuzno krstarenje definitivno je gotovo, ali zahvalan sam članovima posade što brinu o nama. Diamond Princess nije kriv za ovakvu situaciju, jednostavno slijede upute japanskog ministarstva zdravstva", svjestan je situacije David Abel.

Kaže da su im liječnici izmjerili temperaturu te ih pitali tri pitanja - kašlju li, imaju li groznicu i uzimaju li neke lijekove za snižavanje temperature.

Još jedan putnik, Japanac u 70-im godinama života, rekao je da su drastične mjere na brodu danas stupile na snagu.

Workers in protective gear on board a Japan Coast Guard boat transfer a person wrapped in a white sheet (background L, in shadow) from the Diamond Princess cruise ship in Yokohama on February 5, 2020. - Thousands were marooned on a cruise ship off the Japanese coast, after medics evacuated 10 people infected with the deadly coronavirus, with many facing an anxious wait for their own test results. (Photo by STR / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT
AFP

"Do jučer smo smjeli provoditi vrijeme u zajedničkim prostorijama gdje smo mogli igrati stolni tenis. Ali, od jutros ne smijemo napustiti kabine. Pokušao sam otići u restoran na doručak, no rekli su nam da ćemo odsad jesti u kabinama. I tako, sad čekam dostavu", rekao je putnik.

Brod je danas napustio luku u Yokohami, ali samo kako bi došao do otvorenog mora i prikupio dovoljno morske vode koja se koristi za tuševe i koja se može preraditi u pitku vodu. Odmah se potom kruzer vraća u luku gdje će se ponovno natovariti namirnicama za putnike.

Iz tvrtke Princess Cruises kažu da su putnicima osigurali internetsku i telefonsku vezu kako bi mogli ostati u kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44