NOVI DETALJI

JUTARNJI NESLUŽBENO DOZNAJE Australski ubojica 10 dana proveo je u Hrvatskoj, na Balkanu se zadržao više od mjesec dana

 
 Reuters

Australac Brenton Tarant koji je izveo masovni pokolj u dvije džamije na Novom Zelandu u svom je manifestu na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti.

Otkriveno je da je nakon smrti oca nekoliko godina proveo putujući po svijetu, a za putovanja po Europi posjetio je i zemlje Balkana, među kojima i Hrvatska.

U petak se medijima obratio i bugarski državni odvjetnik Sotir Cacarov kada je otkrio da je Tarrant tu državu posjetio u studenom 2018. godine. Cacarov se medijima obratio nakon posebnog sastanka šefova nacionalne sigurnosti, obavještajnih službi i policije koji je sazvao bugarski premijer Bojko Borisov.

Cacarov je rekao da se trenutno istražuje s kime je Tarrant u Bugarskoj ostvario kontakt, ako s ikim. "Moramo utvrditi je li našu zemlju posjetio kako bi proučavao povijesne lokalitete ili zbog nečeg drugog", rekao je. Istraga će navodno pokriti popise putnika, upotrebu kreditnih kartica, upotrebu SIM kartica, mjesta gdje odsjedao te automobile koje je iznajmljivao.

Kako se Tarrant tijekom napada referirao na događaje iz bugarske povijesti, The Sofia Globe piše da je Cacarov medije izvijestio da je Tarrant u Sofiju stigao 9. studenog, i to zrakoplovom iz Dubaija. Idućeg je dana unajmio automobil te je posjetio Pleven, Gabrovo, Haskovo, Kazanlk, Blagoevgrad i Pernik. Prema svemu sudeći, posjetio je i Plovdiv te Asenovgrad i Bansko.

Iz Bugarske je Tarrant odletio u Bukurešt, gdje je iznajmio automobil i odvezao se u Mađarsku. The Sofia Globe navodi da je Tarrant u prosincu 2016. godine posjetio Balkan. Tada je posjetio Srbiju u koju je ušao autobusom iz Crne Gore.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Tarrant tada oko 10 dana bio i u Hrvatskoj te da je na Balkanu ukupno proveo više od mjesec dana. Njegov posjet ovoj regiji bio je turističke prirode, a jedino nije posjetio Bosnu i Hercegovini.

Turska je također pokrenula istragu nakon što se doznalo da je Tarrant i tu zemlju posjetio tijekom svojih putovanja svijetom. BBC piše da je anonimni dužnosnik rekao da je osumnjičeni 28-godišnjak u Turskoj bio "nekoliko puta" te da se u toj zemlji zadržao na "duži period".

New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern speaks during a news conference following the Christchurch mosque attacks, in Wellington, New Zealand March 16, 2019, in this still image taken from video. TVNZ/via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. AUSTRALIA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA. DIGITAL: NO USE NEW ZEALAND INTERNET SITES / ANY INTERNET SITE OF ANY NEW ZEALAND OR AUSTRALIAN BASED MEDIA ORGANISATIONS OR MOBILE PLATFORMS
TVNZ / REUTERS
Jacinda Ardern

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern potvrdila je na konferenciji za medije da je 28-godišnji Australac, prethodno identificirani Brenton Tarrant, optužen za napad na džamije u Christchurchu tijekom kojeg je ubijeno najmanje 49 osoba.

Ardern je također rekla da su uz Tarranta uhićene još dvije osobe nad kojima se trenutno provodi istraga.

BBC prenosi da je Ardern rekla da je napadač u napadu koristio pet komada vatrenog oružja te da je imao dozvolu za posjedovanje oružja. Premijerka je potvrdila da će Novi Zeland promijeniti zakone koji se tiču posjedovanja oružja. "Sličnih pokušaja bilo je i prije, međutim sada je vrijeme", rekla je Ardern i dodala da je napadač oružje kupio legalno.

Premijerka je rekla da žrtve napada uglavnom potječu iz muslimanskog svijeta te da Novi Zeland surađuje s konzulatima Pakistana, Turske, Saudijske Arabije, Bangladeša, Indonezije i Malezije.

Tarrant će pred sud izaći u subotu, a premijerka je još dodala da su u Christchurch poslane dodatne policijske jedinice. Stanovnici tog mjesta mole se da ostanu kod kući.

Facebook se također u petak oglasio s novom izjavom on incidentu. Za BuzzFeed su rekli da rade na lociranju i uklanjanju videa, međutim nisu htjeli otkriti koliko im je trebalo da uklone originalni prijenos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:52