SLUČAJ TROVANJA ŠPIJUNA

JUTARNJI PRVI DOZNAJE: RUSKA ODMAZDA ZA PROTJERIVANJE DIPLOMATA IZ ZAGREBA Personom non grata proglašena šefica kabineta hrvatske ministrice

 
Kolinda Grabar-Kitarović, Vladimir Putin, Andrej Plenković
 Profimedia, CROPIX

Hrvatski ambasador Tonči Staničić bio je danas pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova u skupini s ambasadorima Češke, Belgije, Latvije, Litve, Makedonije, Švedske i Australije.

Jutarnji list je od izvora ruske novinske agencije Sputnik saznao da nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova.

Ona, dakle, ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu.

Tijekom poslijepodneva ovu je vijest službeno potvrdilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog veleposlanstva u Moskvi", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Dosad su protjerani diplomati iz sljedećih zemalja:

Italija - 2

Finska -1

Poljska - 4

Litva - 3

Nizozemska 2

Latvija 1

Švedska - 1

Estonija - 1 vojni attache

Češka 3

Ranije danas je objavljeno kako je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi ih informirali o protumjerama koje Moskva kaniti poduzeti kao odgovor na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

Ministarstvo je priopćilo da "poziva diplomatske predstavnike zemalja koje su poduzele neprijateljski čin prema Rusiji u znak solidarnosti s Velikom Britanijom oko afere Skripal".

"Izaslanicima će biti uručene prosvjedne note i bit će informirani o uzvratnim mjerama", ističe se u priopćenju.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanada i Australija su protjerale više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanska veleposlanica Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htjela reći o čemu je razgovarala, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom.

Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinom tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješasnost u taj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:41