GOTOVO JE

Kabulom odjekuju rafali, Pentagon potvrdio: Odletio i posljednji američki avion, rat je završio

U ponedjeljak je završio 20-godišnji rat Sjedinjenih Država u Afganistanu. Zadnji avioni Kabul su napustili minutu prije ponoći
Do ponedjeljka je iz zemlje evakuirano 114.000 osoba u najvećoj takvoj akciji u povijesti, a u ponedjeljak je u zemlji bilo manje od 4000 vojnika koji su završavali operaciju. Na noćnoj fotografiji u sredini: Chris Donahue, posljednji američki vojnik napušta afganistansko tlo
 Armend Nimani/afp; Wakil Kohsar/afp; Victor Mancilla/us Marine Corps/afp, XVIII Airborne Corps/Twitter

Posljednji američki vojnici napustili su Kabul u ponedjeljak točno minutu prije ponoći po lokalnom vremenu (22:29 po hrvatskome) čime je i formalno, nakon 20 godina, okončan najdulji američki rat u povijesti.

Posljednji napori vezani uz evakuaciju trajali su sve do zadnjeg trenutka kada je agencija Associated Press oko 22:30 po hrvatskom vremenu izvijestila, pozivajući se na jednog talibanskog stražara na kabulskom aerodromu, da su poletjeli i posljednji američki avioni, njih 5. Istu je informaciju objavio i novinar Newsweeka iz Kabula, a nedugo potom potvrdili su je i u Pentagonu. AFP je izvijestio da je diljem Kabula nakon ovih izvješća počela odjekivati rafalna paljba u znak slavlja zbog američkog odlaska.

Da je rat u Afganistanu za Ameriku okončan, objavio je čelnik Središnjeg zapovjedništva američkih Oružanih snaga, general Kenneth McKenzie, rekavši na Pentagonovoj press konferenciji kako je iz Kabula odletio posljednji američki zrakoplov.

- Naše povlačenje označava kraj vojne evakuacije, ali i kraj gotovo 20-godišnje misije koja je počela 2001., misije koja je privela pravdi Osamu bin Ladena i njegove suradnike u al-Qaidi. Cijena je bila visoka. Poginulo je 2.461 američkih vojnika i civila, a više od dvadeset tisuća je ranjenih. To, nažalost, uključuje i trinaest američkih vojnika koji su prošlog tjedna ubijeni u napadu ISIS-K-a. Poštujemo njihovu žrtvu i sjećamo se njihovih herojskih postignuća - kazao je.

- Nijedna jedina riječ koju bih mogao izgovoriti ne bi bila dovoljna da odam počast onima koji su služili ili da otkrijem emocije koje me preplavljuju, ali ponosan sam što sam bio dio ovog pothvata - dodao je general McKenzie.

Opširnije o njegovom obraćanju donosimo OVDJE.

Neočekivana objava

Njegova objava kraja rata stigla je pomalo neočekivano, s obzirom da se očekivalo da će posljednje evakuacije potrajati još tijekom utorka, posljednjeg dana koji je kao rok za povlačenje zadao predsjednik Biden, ali posljednji avioni, njih pet, iz Kabula su odletjeli u u posljednjoj minuti ponedjeljka.

Odmah potom Kabulom su u znak slavlja počeli odjekivati rafali. Talibani su, kako javlja BBC, u prvoj verbalnoj reakciji tek kratko priopćili: - Ovo je trenutak za povijest.

Predsjednik Joe Biden je također izdao priopćenje u kojem je zahvalio svim vojnicima na sudjelovanju u 20-godišnjoj misiji. Ustvrdio je da su svi vojni zapovjednici jednoglasno preporučili povlačenje s krajem kolovoza. Najavio je da će se tijekom utorka obratiti američkoj naciji kako bi progovorio o svojoj odluci da ne produlji prisutnost vojske u Kabulu i nakon 31. kolovoza.

U međuvremenu je objavljena i fotografija posljednjeg američkog vojnika koji je napustio afganistansko tlo. Riječ je o general-pukovniku Chrisu Donahueu, zapovjedniku 82. zračne divizije, a njegovi podređeni uslikali su ga netom prije ukrcaja u zrakoplov.

A posljednji dan američke prisutnosti u Kabulu protekao je u znaku djelovanja američke proturaketne obrane koja je presrela pet raketa ispaljenih na kabulski aerodrom u ponedjeljak rano ujutro, rekao je američki dužnosnik.

Afganistanski mediji u ponedjeljak su izvijestili da je napad raketom izveden iz stražnjeg dijela automobila. Prema navodima novinske agencije Pajhwok, nekoliko je raketa pogodilo različite krajeve afganistanskoga glavnog grada. Na videosnimci koju je dobio CNN vidi se vozilo u plamenu na ulici u kabulskom naselju Khair Khana nakon ispaljivanja raketa. Spaljeni ostaci automobila prekriveni su krhotinama, staklo nedostaje na svim prozorima, a guma na kotačima se rastopila. U stražnjem dijelu automobila bilo je postavljeno šest lansirnih cijevi koje se vide na snimci. Svjedoci navode da je jedna od raketa pogodila obližnju zgradu, raketni je udar bio vidljiv na obližnjoj visokoj kuli, ali talibanski izvori navode da nema žrtava.

image
Američke vojnikinja drži dijete dok njegova obitelj prolazi proceduru evakuacije iz Afganistana
Victor Mancilla/Us Marine Corps/Afp

Američki je dužnosnik za CNN rekao da je teroristička organizacija Islamska država vilajet Khorasan vjerojatno lansirala rakete. Prvotna izvješća nisu ukazala na američke žrtve u posljednjem raketnom napadu, anonimno je izjavio američki dužnosnik za Reuters.

Zaštita svih na tlu

U priopćenju Bijele kuće navedeno je da je predsjednik Joe Biden ponovio svoju naredbu da zapovjednici čine "sve što je potrebno kako bi zaštitili naše snage na tlu", nakon što je obaviješten o napadu, kao i tome da se operacije neometano nastavljaju na aerodromu.

image
Američki dron pogodio je automobil s bombašima samoubojicama koji su išli prema aerodromu. No, kolateralna žrtva je afganistanska obitelj među čijih su devet stradalih članova dvogodišnja curica i dva dječaka. Tragedija se istražuje, poručili su američki izvori
Wakil Kohsar/Afp

The Wall Street Journal objavio je da većina stanovništva SAD-a podupire povlačenje iz Afganistana, ali su nezadovoljni kaotičnim slikama koje su obilježile evakuaciju. I dalje postoji podijeljenost oko pitanja Bidenove odgovornosti za masakr u zračnoj luci kad je poginulo 170 Afganistanaca i 13 Amerikanki i Amerikanaca.

U nedjelju je SAD napadom dronom, kako tvrdi, usmrtio bombaša samoubojicu iz redova IS-a u automobilu bombi za kojeg je Pentagon tvrdio da se spremao napasti aerodrom. Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je da istražuje izvješća o civilnim žrtvama nedjeljnog napada dronom. "Znamo da je došlo do snažnih naknadnih eksplozija koje su nastale uništavanjem vozila, što ukazuje na veliku količinu eksplozivnog materijala u unutrašnjosti koja je mogla uzrokovati dodatne žrtve", navodi se.

image
Brojne zemlje zatražile su, a talibani odobrili, nastavak evakuacije ugroženih osoba iz Afganistana. Francuska traži "sigurnu zonu" za sve koji žele napustiti zemlju, bilo u Afganistanu, bilo u susjedstvu
Armend Nimani/Afp

Napad dronom

U napadu bespilotnom letjelicom poginulo je devet osoba, rekao je jučer glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid za kinesku državnu televiziju CGTN, kritizirajući djelovanje SAD-a na stranom tlu kao nezakonito.

Do ponedjeljka je evakuirano 114.400 osoba, uključujući strane državljane i ugrožene Afganistance. Prioritet su u posljednjoj fazi izvlačenja imale osobe koje su u ekstremnom riziku. Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, rekao je da se nastavlja suradnja s talibanima kako bi se osigurao izlazak onih koji to žele i nakon 31. kolovoza. To je gotovo 100 država zatražilo zajedničkom izjavom od novih vladara Afganistana i za to dobilo jamstvo talibanskih vlasti.

Turska ne može preuzeti teret novog migrantskog vala iz Afganistana, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu nakon razgovora s njemačkim kolegom Heikom Maasom. Zabrinutost Turske je razumljiva budući da ta zemlja udomljava 3,7 milijuna izbjeglica iz Sirije, koje su prema kulturnim i civilizacijskim karakteristikama bliske turskoj zajednici. S Afganistancima, tvrdi Ankara, nije tako pa je već bilo slučajeva zaustavljanja izbjeglica na granici s Iranom. U Turskoj je trenutačno 300.000 izbjeglica iz Afganistana. Zabrinutost u Europi je pretjerana budući da su okolnosti iz temelja promijenjene.

image
Najvećom prijetnjom miru i stabilnosti smatra se skupina Islamska država Khorasana
Wakil Kohsar/Afp

Ministar Maas je na turneji tijekom koje će posjetiti još Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan i Katar kako bi pokazao njemačku podršku zemljama koje će pretrpjeti posljedice krize u Afganistanu. Katar je na popisu kao zemlja u kojoj su talibani imali politički ured i koja je, vjeruje se, razvila dobre odnose sa sunitskim ekstremistima. Diplomatski izvori iz Katara za AP, razumljivo, umanjuju mogući utjecaj na talibane kako se od Dohe ne bi očekivalo previše. Uzbekistan je izvijestio SAD da neće moći zadržati afganistanske pilote koji su prebjegli neposredno prije pada Kabula i traži da ih se prebaci u treću zemlju jer bi mogli postati razlog spora s talibanima.

Spremnost Europe za buduće krize

Borrell o Kabulu: Unija mora imati snage za brzu reakciju

"Vlade EU moraju se založiti za stvaranje europskih snaga za brzo reagiranje kako bi bile bolje pripremljene za buduće krize poput one u Afganistanu, rekao je Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak rekao je da da je povlačenje američke vojske iz Afganistana po brzom postupku, kako je sigurnost opadala, pokazala da EU mora povećati napore izgradnje zajedničke obrambene politike. "Moramo izvući pouke iz ovog iskustva... kao Europljani nismo mogli poslati 6000 vojnika na kabulski aerodrom da osiguraju područje. SAD je mogao, mi nismo", rekao je.

Borrell je rekao da bi EU koja ima 27 zemalja članica trebala imati "inicijalnu početnu snagu" od 5000 vojnika. "Moramo moći reagirati brzo." Što je reteriranje od teze koju je iznio 21. kolovoza za AFP o potrebi formiranja snaga prvog nastupa od 50.000 vojnika koji bi mogli djelovati u okolnostima kakve su bile u Afganistanu. I dodao da će u rujnu posjetiti Irak, Tunis i Libiju. "Sljedeća kriza će biti u Iraku i Sahelu", tada je predvidio.

Borrell je za talijanski dnevnik rekao da je vrijeme za fleksibilnost, navodeći brzo donesene sporazume za nošenje s financijskom krizom kao primjer kako bi EU trebao prebroditi ograničenja u korištenju vojnih operacija navedenih u ustavnim sporazumima.

Britanija, dugo nevoljka članica EU, bila je aktivna u stvaranju borbenih skupina 2000-ih, no nije odobravala njihovo korištenje, dok je jačala opozicija prema bilo čemu što bi moglo nalikovati na stvaranje vojske EU. S odlaskom Velike Britanije, čelnici Europske Unije nadaju se da se ta ideja može ponovno oživjeti. Prepreke i dalje postoje, uključujući i nedostatak zajedničke obrambene kulture među različitim članicama EU i razilaženju oko pitanja kojim bi se zemljama trebao dati prioritet za korištenje vojske.

Usvojena je UN-ova rezolucija

Ipak ništa od zaštićene zone u Kabulu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se utvrđuju "obveze" talibana u vezi sigurnog odlaska onih koji žele napustiti Afganistan, ali se ne zahtijeva uspostava zaštićene zone koju je ranije predlagala Francuska.

Trinaest od 15 članica je glasalo za tekst koji su sastavile Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a Kina i Rusija su bile suzdržane.

Vijeće u rezoluciji navodi kako "očekuje" da će se talibani pridržavati svojih "obveza", posebno u pogledu "sigurnog odlaska" Afganistanaca i stranih državljana iz Afganistana nakon povlačenja Sjedinjenih Država koje bi se trebalo završiti u utorak.

Ali u rezoluciji se ne spominje "sigurna ili zaštićena zona" o kojoj je govorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

On je u nedjelju izjavio da će se Pariz i London zalagati u UN-u za uspostavu "sigurne zone" u Kabulu kako bi se omogućio nastavak "humanitarnih operacija".

"Naš prijedlog rezolucije cilja na uspostavu zaštićene zone u Kabulu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija“, rekao je tada Macron novinarima.

Diplomati UN-a su u ponedjeljak objasnili da se ne radi o pravoj "zaštićenoj zoni", već se smatra da su talibani dužni da se pridržavaju obveza u smislu "sigurnog odlaska" onih koji žele izaći iz zemlje.

"Ova rezolucija nije operativna, radi se o načelima, ključnim političkim porukama", rekla je neimenovana diplomatkinja novinarima.

Richard Gowan, UN-ov stručnjak za prevenciju sukoba u International Crisis Group, kaže da rezolucija "barem upućuje političku poruku talibanima o potrebi da zračna luka ostane otvorena i da UN može upućivati pomoć".

Ali globalno "tekst je prilično blag" i "Macron je pogriješio što je odustao od ideje zaštićene zone u zračnoj luci u Kabulu ili što tu ideju nije jasno prenio", rekao je Gowan.

Prema rezoluciji, Vijeće sigurnosti "potvrđuje važnost poštivanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina" i potiče nalaženje uključivog političkog rješenja uz značajno sudjelovanje žena.

Vijeće također traži da se "afganistanski teritorij ne koristi za prijetnje ili napade na druge zemlje, niti kao sklonište terorista", stoji u rezoluciji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:31