RUSIJA

KAKAV 'DEBI': NOVI RUSKI PREMIJER VEĆ PRVOG DANA OPTUŽEN ZA KORUPCIJU Muljao je sa zemljištem u elitnom dijelu Moskve

 AFP

Novi, neočekivani ruski premijer Mihail Mišustin nije se još pošteno niti smjestio na poziciji, a oporbeni ruski portali već navode kako je muljao u svojoj imovinskoj kartici.

Naime, neovisni istraživački ruski portal Proekt media otkrio je da ruski premijer nije prijavio zemljište u elitnom dijelu Moskve, u predjelu Rubljovka - on je zabilježen kao vlasnik samo 0,55 hektara zemljišta, a zapravo je, tvrdi portal, vlasnik 2,6 hektara u naselju zvanom Cotton way na Nikolinoj gori.

Tamo posjeduje i kuću od 900 četvornih metara s okućnicom od 5500 kvadrata, a tržišna vrijednost tog imanja veća je od 8,5 milijuna eura. Područje Rubljovke poznato je kao ekskluzivno i najelitnije naselje u kojem svoje kuće i vile imaju mnogi političari i poslovni ljudi iz kremaljske elite, ali i mnogi odbjegli postsovjetski i postjugoslavenski političari, poput bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča ili zadnjeg jugoslavenskog ministra obrane, generala Veljka Kadijevića, a tamo se skućila i obitelji srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića

Zanimljivo je da je veći dio tog zemljišta zabilježen kao vlasništvo Ruske Federacije.

Dva placa

Jednako tako, njegova supruga Vladlena Mišustina (ime iz sovjetskih vremena, spoj početnih dijelova imena Vladimir Lenjin), kako je istražila Udruga za borbu protiv korupcije koju vodi oporbeni političar Aleksej Navaljni, u posljednjih deset godina zaradila je oko 10 milijuna eura na, kako kaže, “misterioznom biznisu”.

Prije dvije godine rusko izdanje Forbesa Vladlenu Mišustinu stavilo je na deveto mjesto najutjecajnijih i najbogatijih supruga ruskih dužnosnika. Na spomenutom su zemljištu dvije kuće, površina 861 i 741 kvadrat, a prvi susjedi Mišustina su Konstantin Čujčenko, zamjenik premijera, te zastupnik u Dumi Valerij Gartung. Jednako tako, “pronađena” su još dva “placa” u toj elitnoj zoni koji su u vlasništvu Natalije Stenine, a Proekt piše da se najvjerojatnije radi o sestri Mihaila Mišustina.

Mihail Mišustin došao je na čelo ruske vlade s mjesta uspješnog šefa Porezne uprave koji je, između ostalog, uveo fiskalizaciju, ali je prije radio u uredu za upravljanje državnom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:50