RATNI PAKAO SIRIJE

KAKO JE IZGLEDAO MOJ ŽIVOT U KALIFATU: POTRESNA ISPOVIJEST AMERIKANKE KOJU JE MUŽ ODVEO U ISLAMSKU DRŽAVU: 'Gledala sam kako siluje 14-godišnjakinju'

 
 Facebook

CNN u reportaži iz Sirije donosi priču o Samanthi Sally, ženi koja se pridružila borcima tzv. Islamske države, gdje je postala žena jednog od njihovih pristaša. Život u kalifatu podrazumijeva redovita silovanja, mučenja, nasilje i snimanje propagandnih videa za IS.

Sve je počelo nečim što je trebao biti godišnji odmor, kad je 2014. sa suprugom Moussom Elhassanijem išla u Hong Kong. Par se planirao nakon toga preseliti u Maroko da okrenu novu stranicu u životu, i da im život bude jeftiniji. Kroz Hong Kong su trebali ići da prenesu neki novac. Nekoliko dana nakon početka putovanja zatekli su se u situaciji da na turskoj granici sa Sirijom, na rubu IS-ova teritorija, moraju odabrati nemoguće: Sarah je stajala sa svojim sedmogodišnjim sinom, a njezin suprug s njihovom malom kćeri. Natjerali su je da bira - ili će se sa supružnikom pridružiti IS-u i tako spasiti kćer, ili će kćer predati IS-u i spasiti sina. Rekla je da je ići sa suprugom bio jedini način da spasi kćer.

- Morala sam odabrati hoću li gledati supruga kako odlazi u IS s našom kćeri, ili ću se sa sinom pridružiti IS-u - ispričala je Sally (32) CNN-u.

- Možda više nikad ne bi vidjela svoju kćer, i kako bih onda živjela sama sa sobom znajući da sam je tamo poslala - prisjeća se Sally, koju su novinari posjetili u sirijsko-kurdskom pritvoru, gdje se ona sad nalazi sa svojom djecom nakon što je uhićena s članovima IS-a kad je ova teroristička organizacija izgubila kontrolu nad Rakom.

Sally nije sigurna hoće li više ikad smjeti nazad u Ameriku, o čemu trenutačno odlučuju tamošnje vlasti.

'Bila sam kao zatvorenik'

Njezina priča počinje u Elkhartu u Indijani, gdje je sa suprugom Elhassanijem radila u jednoj tvrtci za dostavu. Živjeli su sa sinom kojeg je ona dobila u prvom braku s jednim američkim vojnikom, i s kćeri Sarom, koju je dobila u drugom.

Kako im je brak dugo bio klimav, Elhassani ju je varao i često su se svađali, predložio joj je da odu u njegov rodni Maroko, gdje ona može imati puno jefitniju operaciju koljena koja joj je trebala, a to mjesto bi moglo biti i njihov novi početak u kojem će popraviti svoj odnos i maknuti se od problema.

Sally kaže da se odluka činila dobra jer je na početku godišnjeg, u kojem su najprije htjeli preko Hong Konga prenijeti nešto novca, sve bilo dobro. Zajedno su otišli u Tursku gdje joj je Moussa kupovao poklone i odlazili su na romantične večere.

No na granicu Turske i Sirije došli su u krivo vrijeme, kad se tamo regrutiralo nove IS-ove pristaše, a Sally dan danas tvrdi da nije imala pojma da je to područje tako opasno.

Također, čim su stigli tamo i prijavili se u hotel, sve se naglo promijenilo, a osobito Elhassani. Rekla je da je sva romantika prije toga bila prijevara da ju dovuče u kalifat, budući da joj je po dolasku tamo branio da izlazi iz hotela "jer je vani preopasno".

"Bila sam mu kao pas. Postao je jako nasilan i ništa nisam mogla napraviti. Ništa", priča Sally.

Rekla je da se u tom trenutku jako bojala zatražiti rastavu ili mu reći da je planira zatražiti kad odu od tamo.

Bilo je jasno da se Elhassani pridružio IS-u, i od nje očekivao poslušnost. Budući da je bila žena koja je već imala jednu rastavu iza sebe, još više su je maltretirali.

Sally kaže da su je tukli, mučili, ograničavali joj kretanje i više puta silovali. Ostala je trudna, i kad je bila u trudnoći zatvorili su je u zatvor na tri mjeseca "zbog navodne špijunaže za SAD".

Kupili su dvije djevojke i jednog dječaka kao sluge

Nakon što su je oslobodili vratila se u malu kuću u kojoj je živjela s djecom, a Elhassani se povremeno vraćao doma nakon borbi na IS-ovoj strani.

Jednom joj je rekao da će joj kupiti slugu da joj bude lakše i da ne bude sama doma, i odveo ju je na tržnicu gdje se preprodaju ljudski robovi. Kazala je da je tad vidjela Soad, 17-godišnjakinju koja je bila zatočena i prodavana za 10 tisuća dolara.

Molila ga je da je kupe novcem koji su prenijeli još iz SAD-a, i odvela ju je kući. "Nije me bilo briga za novac, morala sam je spasiti", priča Sally. No suprug Elhassani uskoro je počeo silovati tu djevojku. Nakon toga je za još novca kupio drugu djevojku, još mlađu, koja se zvala Bedrine.

Kupili su i jednog dječaka Ahama koji im je bio sluga.

Kad je pitaju je li joj danas žao i osjeća li se krivom za silovanja tih djevojaka, rekla je da su se ove stvari događale svugdje i da je znala da će im ona, kad Elhassani pogine u borbi, pružiti šansu da se spase. "Nitko ne zna kako je kad moraš gledati svog supruga koji siluje 14-godišnju djevojčicu. I kad vam ona nakon toga dođe da je zagrlite i plače. I morate joj reći da će sve biti okej, da se samo strpi."

- Nikad se ne bih ispričala što sam dovela te djevojke, one su imale mene da ih čuvam, i ja njih - kaže Sally.

Suprug poginuo u borbi, a ona završila u zatvoru

Nakon još više brojnih odvratnih situacija, u kojima su joj borci IS-a tukli i djecu, promjena se dogodila kad je Raka bombardirana iz drona. U tom napadu poginuo je njezin suprug zlostavljač Elhassani. Cijela obitelj pobjegla je iz Rake polovicom prošle godine.

Amerika je sa saveznicima srušila IS u tom dijelu i uhitila sve preživjele koji su bili dio kalifata.

Djevojke koje su joj bile sluge završile su u izbjegličkim kampovima, ali su ujedinjene sa svojim obiteljima.

Sally je rekla da sad, iako je uhićena i čeka odluku Amerike, može disati i osjeća se slobodno. U prilog joj idu svjedočenja prijatelja u Americi, koji su potvrdili da Sally nikad nije bila radikalna niti je imala islamističke i protuameričke stavove, te da je na početku putovanja u 2015. u Hong Kong krenula zaista s namjerom da ode na godišnji odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:06