SVE POPULARNIJI MONERO

Kako je kriptovaluta koja inzistira na zaštiti privatnosti privukla pažnju raznih cyber kriminalaca

Eksperti procjenjuju kako se danas 10 do 20 posto cyber ucjena isplaćuje u monerima, što je porast od 50 posto na godišnjoj razini
 Alexander Pohl

Sve veću pažnju regulatora i policije privlači monero – kriptovaluta prvog izbora za različite kriminalce. Dok je bitcoin dizajniran tako da ostavlja vidljivi trag transakcija uz pomoć tzv. blockchain tehnologije, monero pretendira osigurati transakcije u kojoj će se prikriti pošiljatelj, primatelj, kao i iznos plaćanja. Takav koncept kriptovalute koji prvenstveno inzistira na zaštiti privatnosti posebno privlači cyber kriminalce, razne ransomware ucjenjivače, poput onih koji su hakirali Colonial Pipeline, ali i sve one koji gomilaju novac na tradicionalne ilegalne načine.

Eksperti za cyber kriminal upozoravaju na grupe poput REvila, koja je napala mesnu industriji JBS. Naime, ta skupina povezana s Rusijom odbacila je opciju plaćanja u bitcoinima te su tražili isplatu isključivo u moneru. Grupa DarkSide (napad na Colonial Pipeline) i Babuk (hakirali policiju u Washingtonu), prihvaćali su plaćanje u bitcoinima, ali su žrtvama naplaćivali 20 posto premije zbog rizika bitcoina.

Eksperti procjenjuju kako se danas 10 do 20 posto cyber ucjena isplaćuje u monerima, što je porast od 50 posto na godišnjoj razini.

Monero je lansiran kao „open source“ projekt 2014. na forumu korisnika bitcoina te je utemeljen na white paperu koji zaključuje kako je povezivost ključna sistemska greška kriptovaluta poput bitcoina te naglašava kako je privatnost i anonimnost ključno obilježje elektronske gotovine. Ideja je da u digitalnom svijetu monero postane ono što je npr. novčanica od 10 dolara u fizičkom svijetu – niti jedan trgovac ne zna od kuda dolazi, niti ga to zanima, dok god je 10-dolarska novčanica autentična.

Monero je od početka 2020. upeterostručio vrijednost, te je njegova tržišna kapitalizacija dosegla 5 milijardi dolara, što je još daleko od tržišne kapitalizacije bitcoina koja je prema Coinmarketcapu impresivnih 727 milijardi dolara. Iza monera je treća najveća skupina programera, odmah iza bitcoina i ethereuma. Oni koriste naprednu matematiku kako bi onemogućili detekciju porijekla transakcija „valute“ za trgovinu svim kriminalnim robama – od oružja do droge.

Europol je još lani upozorio na sve veću opasnost zaštićenih kriptovaluta poput monera, dok američka porezna uprava nudi nagradu 625 tisuća dolara za svakog developera digitalnih alata vezanih uz monero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:21