PRAVILA PRIVATNOSTI

Kako je smrt djevojčice (10) talijanske regulatore potaknula na borbu protiv Facebooka i TikToka

‘Krajnji cilj je spriječiti pristup maloljetnicima minimalne dobi koju dopuštaju društvene mreže‘
Tik Tok
 Profimedia/privatna Arhiva (kolaž)

Od utorka, 9.veljače TikTok će blokirati sve talijanske korisnike i tražit će od njih da ponovno navedu datum rođenja kako bi nastavili koristiti aplikaciju. Jednom kada se identificira korisnik mlađi od 13 godina, njegov će se račun ukloniti. Ovo je priopćio još proteklog tjedna talijanski regulator za zaštitu podataka Garante.

Potez predstavlja još jedan u nizu poteza koje je posljednje vrijeme Italija poduzela protiv velikih tehnoloških divova. Odluka o blokadi aplikacije TikTok uslijedila je nakon tragične smrti desetogodišnje djevojčice i korisnice aplikacije za videozapise. Dok tužitelji i dalje istražuju je li za smrt Antonelle Sicomero gušenjem bio izazov ''Blackout'' na aplikaciji, državni regulator za zaštitu privatnosti Garante je naložio TikToku da zaustavi obradu osobnih podataka svih korisnika čija je dob neprovjerena – zapravo zapovjedivši tako TikToku da blokira sve talijanske korisnike da dijele i komentiraju videozapise dok se ne uspostavi njihova dob.

Slučaj je potaknuo agresivni pristup Italije prema digitalnim tvrtkama i njezinu spremnost da usvoji strože zakone u obrani, posebno kada vjeruju da druge zemlje pa i Europska unija ne rade dovoljne. Talijanski regulator Garante pozvao se na hitnu odredbu koja mu je omogućila da se izravno obračuna s TikTokom. Drugi je to put da se koristi hitna uredba otkako su EU pravila o zaštiti podataka stupila na snagu 2018. godine. Inače, je Irska zadužena za regulaciju pravila privatnosti jer je u njoj sjedište tvrtke.

TikTok na piku

TikTok je na piku talijanskog regulatora od siječnja 2020. godine kada je Garante prvi put zatražio da se osposobi radna skupina za cijelu EU koja će se baviti rizicima koje platforma predstavlja za djecu. U prosincu 2020. Garante je pokrenuo formalni postupak protiv aplikacije zbog kršenja pravila o zaštiti podataka jer TikTok-ov mehanizam nije uspio zaštiti maloljetnike.

Prema talijanskom zakonu, djeca mlađa od 14 godina moraju imati pristanak roditelja kako bi otvorila račun na društvenim mrežama. Pravila privatnosti TikToka kažu da je aplikacija namijenjena starijim od 13. godina.

Smrt djevojčice Anotnelle Sicomero, stvorila je osnovu za djelovanje. Najavljujući nove mjere, službenik j talijanskog tijela za zaštitu podataka Guido Scorza rekao je da je blokada TikToka samo prvi korak no ''problem se ne rješava u potpunosti''.

''Krajnji cilj je spriječiti pristup maloljetnicima minimalne dobi koju dopuštaju društvene mreže, što ćemo postići u narednim mjesecima'', poručio je Scorza.

Predviđa se da će Garante poduzeti iste korake s ostalim društvenim mrežama s kojima je već pokrenuo istrage: prije svega s Facebookom i Instagramom.

Proteklog tjedna je Garante zahtijevao od Facebooka da objasni kako je 10.-godišnjakinja imala profile na svojoj platformi i na Instagramu. Na obje platforme dobna granica je 13 godina za otvaranje računa.

''Istražujemo prihvaćaju li druge društvene mreže već robusnije sustave od onih u TikToku kako bi spriječili pristup djeci mlađoj od 13 godina. Na kraju,ono što je odlučeno s TikTokom moglo bi se primijeniti i na njih'', zaključio je Scorza.

Provjeravanje dobi

TikTok je poručio da već obustavlja račune djece mlađe od 13 godina kada ustvrdi maloljetničke profile. No provjeriti dob nije lako. Vlasti u Italiji ne očekuju od TikTok da će od korisnika tražiti identifikacijske dokumente za koje je Scorza rekao da se tako ''riskira stvaranje baze podataka o milijunima ljudi, uključujući djecu''. ''Ne želimo lijek koji bi mogao biti gori od tegobe'', rekao je Scorza.

Ono što je Scorza predložio je da TikTok može procijeniti dob korisnika kroz stalni monitoring sadržaja koje korisnici dijele na aplikaciji te načina na koji komuniciraju sa svojim vršnjacima.

''Možda neće biti moguće razlikovati 9-godišnjaka i 10-godišnjaka, ali trebalo bi biti moguće razlikovati 9- godišnjaka i 13- godišnjaka'', rekao je Scorza.

Tvrtka je istaknula da je početkom siječnja uvela nova ograničenja za djecu tako da je profile 13 do 15-godišnjaka postavila pod privatne čime su samo prijatelji mogli komentirati njihove videozapise. No,zaštita nije dovoljna. Jer ako se netko registrira kao maloljetnik, čak i ako to nije, može pristupiti njihovim profilima.

Osim Garantea, talijanski regulatori koji su se žestoko suočili s tehnološkim gigantima su: tijelo ​tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača, AGCM,i tijelo za telekomunikacije, AGCOM.

Zaštita podataka

AGCM je prošle godine kaznio Apple s 10 milijuna eura zbog zavaravanja potrošača o vodootpornosti svojih iPhonea. U 2018. godini još jednom je kaznio tvrtku s 10 milijuna eura zbog lošeg dizajna telefona koje će raditi slabije nakon određenog vremena – praksa poznata kao ugrađena zastarjelost. Dvije optužnice su još na čekanju. Jedna se odnosi na Google zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu oglašavanja. Druga cilja na Apple i Dropbox. AGCM je bio među prvima koji su istražili kršenje trgovačkih prava kada su na početku pandemije male bočice popularnog sredstva za dezinfekciju ruku prodavane po 50 eura na e-Bayu. Bočica Amuchine inače je koštala 7,50 eura.

Scorza je ponosan na rekord svoje zemlje u provođenju pravila o zaštiti podataka - "mi smo cenzurirali najviše zemalja i izrekli najviše kazni", izjavio je. jednom prilikom No, novčane kazne koje je Italija izrekla bile su niske u usporedbi s prihodima koje tvrtke ostvaruju. Garante je prošle godine kaznio Facebook zbog skandale Cambridge Analytica s milijun eura. Otkako se novi pravilnik o zaštiti podataka EU pojavio 2018. godine, Italija je izrekla ukupno 69 milijuna eura novčane kazne

Prakse pokazuju da talijanske vlasti nisu nimalo štedjele divove iz Silicijske doline i odmah pristupile zaštiti njihovih korisnika – odnosno vlastitih građana.

Talijanski regulatorni trio, AGCM, AGCO neki uspoređuju s mitskim troglavim psom Cerberusom. Prošle su godine oni zajednički zatražili veće ovlasti za interveniranje na digitalnim tržištima

No, izravni nadzor nad zaštitom privatnosti onemogućen je EU zakonima o zaštiti podataka. Prema EU zakonu o privatnosti i zaštiti podataka, posao Irske je regulirati TikTok i mnoge druge tehnološke divove jer je u zemlji sjedište tih tvrtki u EU. No, nakon talijanskog tragičnog slučaja više je nego očito da je potreban fleksibilniji pristup zakonu kako bi se spriječile daljne zlouporabe na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:33