U DRUŠTVU S VOŽDOM

KAKO SAM UPOZNALA STALJINA Svjedokinja vremena konačno priznala: 'Dugo sam šutjela o tome'

 Keystone/Getty Images

Bila je 1945. godina, a tada 18-godišnja Joy Hunter radila je kao daktilografkinja u podzemnom uredu britanskog premijera Winstona Churchilla. Život sa slavnim ratnim vođom bio je zabavan, kaže u tekstu koji je objavio Guardian:

- Uvijek je bio veseljak. Jednu je večer cijelo osoblje pozvao da gleda film s njim i svi smo ga umorni čekali u bunkeru nakon smjene. U jednom trenutku samo je uletio unutra, u svojoj pidžami, s čašom Whiskyja u jednoj ruci i cigarom u drugoj derući se: "Winnie je ovdje. Pusti film!"

No, koliko god je Churchill bio dominantan u društvu, jedan je drugi vođa na Joy ostavio mnogo jači dojam. U srpnju 1945. godine ona je bila među šest članova osoblja koje Churchill sa sobom poveo na povijesnu konferenciju u Potsdamu.

- Tada sam bila jedva punoljetna. Budući da tijekom rata komunikacije između mnogi zemalja baš i nisu funkcionirale, znala sam tek da je Staljin vođa Rusije, kao što je Truman bio vođa SAD-a. Kada bismo pričali o njemu zvali smo ga po nadimku koji su saveznici imali za njega, Ujak Joe - započinje Joy.

- Kada smo sletjeli u rusku zonu u Berlinu, sve je bilo razrušeno. Grad je bio potpuno ravan, sve samo smeće i ruševine. Da bismo se samo kretali tamo, morali smo imati pet različitih propusnica - bio je prvi dojam postratnog Berlina koji je Joy imala. Uskoro nakon toga je započela i konferencija.

- Od tri vođe (Churchill, Truman, Staljin, op. a.) Staljin se najviše isticao. Truman je bio vrlo nizak čovjek koji nije volio biti u središtu pozornosti, ali Staljina niste mogli zamijeniti s nekim drugim. Uvijek je bio u uniformi te je imao ogromne brkove. Kada se kretao autom, blizu je bilo veliko naoružanje - priča Joy i navodi kako je sovjetski vođa volio pokazivati tko je glavni na konferenciji.

- Staljin je inzistirao da svaki od tri vođe ulazi u konferencijsku salu na druga vrata, što je značilo da Churchill mora ići dolje niz stepenice, izaći iz kuće/palače, okružiti je i onda kroz druga vrata ući unutra. To mu se sigurno nije svidjelo, ali Staljin je određivao uvjete, bojim se.

Iako je tijekom konferencije oko vođa bio pravi ešalon ljudi, svako malo i mi bismo bili pozvani na neki od formalnih događaja. Sjećam se jednog od tih, gdje su trojica vođa stajala u liniji, okruženi mnoštvom ljudi. Truman je, kao i uvijek, bio u odijelu, dok je Churchill nosio svoju uniformu, onu laganu koju vojnici nose u pustinji. Ali Staljin je bio zastrašujuća pojava, ističući se u svojoj vojnoj uniformi , dok sam mu se ja približavala kako bih mu stisnula ruku - priča Joy o velikom trenutku u svojem životu.

- Ne mogu se sjetiti mnogo o tome, ali znam da sam dugo šutjela o tome jer sam mislila da baš i nije dobra stvar da kažem kako sam stisnula ruku Staljinu. Naprosto, bio je tamo - zaključila je Joy koja je komentirala da su Rusi bili vrlo zahtjevni saveznici, uvijek tražeći više svega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:51