RAT NA INTERNETU

Kako se odvija hibridno ratovanje: kibernetički napadi kao dio modernog ratovanja

Ruski kibernetički napad na Ukrajinu može se preliti na druge zemlje. Hakeri predvođeni grupom Anonymus objavili rat Rusiji

Ilustracija

 Jaap Arriens/afp

Neposredno uoči ruske vojne invazije, hakeri su izveli seriju napada kojima su cilj bile internetske stranice ukrajinske vlade i kritične infrastrukture, bankarski, obrambeni i zrakoplovni sektor, a kako javljaju strani mediji, pogođeni su bili i sustavi u Latviji i Litvi, koji su imali ugovore s ukrajinskom vladom.

Ti se napadi uglavnom pripisuju hakerima koji rade za Rusiju, bilo da su dio državnih službi ili kriminalnih skupina koje je Moskva angažirala, odnosno domoljubnih hakerskih skupina, a njihovo djelovanje samo pojačava kaos i uništavanje koje ruska vojska nanosi Ukrajini. Istodobno, američki dužnosnici upozoravaju da se kompanije, uključujući one energetske, proizvodne i financijske, trebaju pripremiti za moguće prelijevanje kibernetičkih napada iz Ukrajine, piše Wall Street Journal. Dok traje sveopći ruski vojni napad na Ukrajinu, zapadne kompanije stoga ispituju veze s biznisima u Ukrajini, posebno dobavljače koji imaju dodirnih točaka s tom zemljom, kako bi osigurale svoje računalne sustave protiv mogućih digitalnih napada.

Prema izvorima Wireda, hakeri su posljednjih tjedana napali desetak web stranica ukrajinske vlade i onesposobili računalne sustave u najmanje dvije državne agencije, koristeći malware poznat kao WhisperGate. To je rekao izvor iz Microsofta koji je analizirao napade, a precizirao je da su utjecali na više vladinih, neprofitnih i informatičkih organizacija u Ukrajini. Bloomberg je, pak, objavio da su istraživači tvrtke za kibernetičku sigurnost ESET identificirali destruktivni malware HermeticWiper, koji je dizajniran da onesposobi računala, a prema izjavi stručnjaka iz te tvrtke, nije bio u pitanju široki napad, nego vrlo usmjeren na specifične ciljeve, a dogodio se nekoliko sati prije vojne invazije.

Istraživači Symanteca, pak, identificirali su HermeticWiper u srijedu, kada su njime napadnuti financijski, obrambeni, zrakoplovni i IT sustavi, a kažu da su ti napadi bili planirani mjesecima unaprijed. Stručnjaci napominju kako su kibernetički napadi centralni dio modernog ratovanja te se vrlo brzo šire u globalnoj ekonomiji kroz snažno povezane opskrbne lance.

Wired piše da ruska država ima sofisticirane kibernetičke sposobnosti s dokazanim uspjesima u haračenju, a ruska obavještajna služba bila je povezana s nizom špijunaža i krađe podataka. Također, dodaju, godinama već vojna obavještajna agencija GRU lansira destruktivne kibernetičke napade. Navode i da je Moskva sposobna regrutirati i angažirati široku i kompleksnu mrežu različitih tajnih skupina koje potom mogu izvoditi hakerske napade za račun Putinova režima.

Kako piše Wall Street Journal nakon najnovijeg pooštravanja sankcija Moskvi, a koji se tiče bankarskog sektora, u Americi se pripremaju i za moguće osvetničke hakerske napade. To je novinama potvrdilo nekoliko izvora povezanih s američkim bankarskim sektorom. Međunarodna hakerska grupacija Anonymous u četvrtak je, čini se, objavila rat Putinu i Rusiji. Preko Twitter računa "YourAnonNews", koji ima 6,5 milijuna pratitelja, objavili su da su "trenutačno uključeni u operacije protiv Ruske Federacije". RT.com, medij pod kontrolom Kremlja, za koji američki State Department navodi kako je "ključni element u ruskom ekosustavu propagande i dezinformacija", objavio je kako je bio izložen takozvanom DDoS napadu.

Riječ je o koordiniranom kibernetičkom napadu kod kojeg se meta preplavi prometom te im se time onemogući normalan rad. Stranice Kremlja i donjeg doma ruskog parlamenta povremeno su bile nedostupne, što se također pripisuje DDoS napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:28