LOŠ POKUŠAJ SKRIVANJA

Kako srpsko oružje završava u Ukrajini: ‘Ispadamo smiješni. Svi sve znaju, a pogotovo Rusi‘

‘Oružje iz Srbije ne izvozi se direktno u Ukrajinu, već zaobilaznim putevima i preko privatnih trgovaca‘, kaže Vuk Cvijić

Srpska vojska

 Andrej Isakovic/Afp

Povjerljivi dokumenti Pentagona u kojima se navodi da srpsko oružje završava u Ukrajini nisu previše nova vijest.

Prošlog mjeseca su mediji bliski Kremlju pisali da je izvjesna količina raketa Grad prodana Ukrajini i da su u toj transakciji sudjelovale kanadske, slovačke, američke i turske firme. Ruski izvori su objavili snimke tih raketa u skladištu u Slovačkoj i tvrdili da su one namijenjene Ukrajini. Namjenska industrija Srbije, Ministarstvo obrane Srbije, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantirali su te navode. Tom prilikom je predsjednik Srbije rekao ‘da Beograd nije prodao nijedan komad oružja, niti metak nekoj od strana u sukobu‘.

Moskva je tada izrazila duboku zabrinutost, i zatražila službeno objašnjenje Beograda o tim informacijama.

Posljednjih šest godina se zapravo špekuliralo da su se na ukrajinskom ratištu također pojavile minobacačke granate proizvedene u Krušiku i automatske puške koje proizvodi Zastava oružje u Kragujevcu. Najnovije otkriće Reutersa govori da je Srbija već isporučivala oružje Ukrajini, ili da je izrazila namjeru da to učini.

Srbija ponovo demantira

I ovom prilikom je uslijedio demanti Ministarstva obrane Srbije i, kako kaže ministar obrane Miloš Vučević, ‘to je po tko zna koji put iznijeta laž i njen cilj je destabilizacija Srbije‘. ‘Srbija nije prodavala, niti će, oružje ni ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta‘, rekao je ministar.

On je ipak ostavio mogućnost da je srpsko oružje u Ukrajini završilo preko neke treće strane te dodao „da uvijek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav tajanstveni način nađe i na teritoriju konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom". ‘To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja‘, izjavio je Vučević.

Prodaju oružja demantirao je i šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić, koji je naglasio ‘da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje nijednoj od strana u sukobu‘, navodi se u priopćenju.

Reakcije su stigle i iz diplomatskih predstavništava u Beogradu. Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu je tako priopćilo kako ‘ima saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini‘. Oglasilo se i veleposlanstvo Ukrajine u Srbiji koje ističe ‘da nema informacije o isporuci oružja iz Srbije, i da se pri tome rukovodi izjavama srbijanskih dužnosnika‘.

Dokazi opovrgavaju demanti

Ministar obrane je u svom demantiju ostavio mogućnost da je oružje u Ukrajini stiglo preko treće strane, ali Vuk Cvijić, novinar tjednika NIN, u razgovoru za DW iznosi da ‘na taj način Srbija ispada smiješna u očima međunarodne zajednice‘. ‘Jer, mi smo u našem tjedniku imali i liste isporuka i fotografije oružja iz Ukrajine još prošle godine, kada je predsjednik Srbije tvrdio da je bila samo jedna isporuka, a mi smo dokazali da ih je bilo najmanje još tri. To nije dobra slika za sve partnere Srbije kada demantirate nešto što se ne može demantirati‘, kaže Cvijić.

Sumnjivi tokovi oružja

Vuk Cvijić ističe ‘kako je očito da izvoz oružja ide sumnjivim tokovima i da način na koji se to radi veoma podsjeća na način kojim je izvlačen novac iz Krušika, o čemu je javnost obavijestio zviždač Aleksandar Obradović‘. ‘To se prije svega radi na jedan netransparentan način, preko trgovaca oružjem koji su bliski vlastima.‘

Ovaj novinar također pojašnjava ‘da se oružje ne izvozi direktno u Ukrajinu, već zaobilaznim putevima i preko privatnih trgovaca". ‘Zemlja isporučitelj je ipak dužna ispratiti gdje to oružje završava i zato su ovo prazne priče domaćih dužnosnika kako oni ne znaju gdje to oružje završava, ističe sugovornik DW-a.

Postoji u čitavoj priči i važan politički trenutak, a to je reakcija Rusije na ovakve vijesti. Beograd želi i dalje zadržati dobre odnose s Moskvom, dok s druge strane Rusija svakako nije zadovoljna ovakvim vijestima, i kako je već napomenuto, tražila je i službeno objašnjenje Beograda tim povodom.

Vuk Cvijić smatra ‘da to svakako nije i ne može biti tajna za Moskvu‘. ‘S te strane Srbija ispada smiješna pokušavajući sakriti nešto što se ne može sakriti. Evidentno je da se dugoročno pokazujemo kao nepouzdan partner, kako Istoku tako i Zapadu, jer pokušavamo nešto sakriti‘, primjećuje ovaj novinar.

Izvoz obojen korupcijom

Problem sam po sebi nije izvoz oružja, nastavlja Cvijić, ali je ‘problematično što čitav taj proces ukazuje na korupciju. Mi zato vidimo da te namjenske državne tvornice propadaju, a da se pojedini privatni trgovci počinju enormno bogatiti‘.

Demanti ministra obrane Miloša Vučevića i ocjena da je ovo pokušaj destabilizacije Srbije, za Vuka Cvijića je ‘samo dokaz da je ova vlast ušla u maniru da svaku kritiku pokušava pretvoriti u napad na državu"‘.

‘Nitko pri tome ne preuzima odgovornost za korupciju koja se već godinama dešava u namjenskoj industriji. Tako smo došli u situaciju da su oni koji ukazuju na korupciju neprijatelji države, a oni koji čine korupciju su patrioti‘, zaključuje novinar tjednika NIN Vuk Cvijić u razgovoru za DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:52