KOLEKCIJA NEMJERLJIVE VRIJEDNOSTI

KAKO SU DVA LOPOVA IZVELA JEDNU OD NAJSPEKTAKULARNIJIH PLJAČKI DANAŠNJICE Intrigantni detalji krađe blaga od milijardu € iz Zelenog trezora u Dresdenu

 
 Matthias Rietschel, Mike Segar / REUTERS

Nepoznati lopovi koji su rano u ponedjeljak provalili u Zeleni trezor ("Grünes Gewölbe") u Dresdenu, jedan od najvećih europskih povijesnih muzeja u kojem je pohranjena jedna od najvećih kolekcija nakita u Europi, u zgradu su ušli kroz mali prizemni prozor, piše BBC. Njemački mediji pišu da su lopovi savili željezne šipke prozorske ograde te ušli kroz malu rupu koju su tim činom napravili.

Postoje nagađanja da su lopovi uspjeli provaliti u Zeleni trezor jer je požar na obližnjoj trafostanici doveo do prestanka rada sustava osiguranja u Trezoru. Naime, vatrogasne su postrojbe u ponedjeljak ujutro u 5:09 sati pozvane da ugase požar na spomenutoj trafostanici. Lopovi koji su provalili u Trezor navodno su prvo podmetnuli požar na trafostanici.

A policeman checks for evidence outside the Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS

Prema CNN-u, policija je poziv o provali zaprimila u 4:59 sati. Ravnatelj odjela za kriminalistiku Volker Lange rekao je da su sigurnosne kamere snimile dvojicu lopova. "Lopovi su prišli staklenoj vitrini, razbili je i otišli", dodao je Lange. Vitrina je navodno bila izgrađena od specijalnog sigurnosnog stakla i nije poznato kako je razbijena.

Za provalnicima se još uvijek traga. Policija je u minutama nakon dojave o provali obaviještena i o sumnjivom vozilu za koje se pretpostavlja da je korišteno u provali. Također, CNN piše da policija za sada nema informacija o tome da su lopovi imali pomoć "iznutra", ali da se i ta mogućnost istražuje.

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel stands beside museum director Dirk Syndram (during her visit to the Gruenes Gewoelbe (Green Vault) at the Royal Palace in the eastern German city of Dresden September 1, 2006.  Picture taken September 1, 2006.  REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
Arnd Wiegmann / REUTERS
Njemačka kancelarka Angela Merkel u posjeti muzeju u Dresdenu 2006.

Provalnici su iz Trezora otuđili tri kompleta dijamantnog nakita, od kojih svaki broji 37 dijelova, koji prema pisanju nekih medija vrijede oko milijardu eura. Još se uvijek ne zna koliko je ukupno eksponata ukradeno iz Trezora.

Lokalni političar Roland Woeller rekao je da su artefakti Zelenog trezora "neprocjenjive vrijednosti". "Ovo je napad na kulturni identitet svih Sasa i savezne pokrajine Saske", dodao je Woeller. Marion Ackermann, direktorica fundusa državne kolekcije umjetnina u Dresdenu, rekla je da mnogi ukradeni eksponati potječu iz 18. stoljeća te da im se vrijednost teško može izračunati jer se smatra da ih se ne može prodati. "Blago koje se čuva u Zelenom trezoru toliko je poznato da se nadam da zbog toga neće pronaći svoje mjesto na crnom tržištu", dodala je i zamolila lopove da ukradene eksponate ne razbijaju i tale.

Dnevni list Bild piše da je riječ "vjerojatno o najvećoj pljački umjetnina od Drugog svjetskog rata".

A general view of Green Vault city palace, unique historic museum that contains the largest collection of treasures in Europe after a robbery in Dresden, Germany, November 25, 2019. REUTERS/Matthias Rietschel
Matthias Rietschel / REUTERS
Njemački povijesni muzej u Dresdenu

Samo se Zeleni trezor sastoji od deset prostorija u kojima se čuva oko tri tisuće komada nakita i ostalih remek-djela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, bjelokosti i drugog vrijednog materijala. Eksponati koji se u Trezoru mogu vidjeti Sasi su skupljali stoljećima, a kolekciju iz Trezora sistematizirao je August II "Snažni", vladar i carski vikar Saske, izabrani kralj Poljske, visoki vojvoda Litve od 1697. do 1706. te od 1709. do 1733. godine.

FILE PHOTO: A hat ornament with the
Mike Segar/File Photo / REUTERS
Ukras za kosu sa zelenim dresdenskim dijamantom

Zgrada u kojoj se nalazi Zeleni trezor teško je oštećena tijekom Drugog svjetskog rata, ali je u međuvremenu restaurirana. Turisti je posjećuju od 1724. godine i prava je atrakcija. Jedan od najvrednijih izložaka dresdenskoga muzeja, zeleni dijamant od 41 karata, trenutačno se nalazi u njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe". Među vrednijim eksponatima nalazi se i 63,8 centimetara visoka figura Maura ukrašena sa smaragdima i 648 karata teški safir, inače dar ruskog cara Petra I.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20