SKANDAL

KAKO SU IZRAELSKI ŠPIJUNI POMOGLI ORBANU DA DOBIJE IZBORE Nasamareni čelnik mađarske udruge za Jutarnji: 'Mislim da sam bio malo naivan'

Sugovornici Jutarnjeg lista kažu da su s njima i njihovim udrugama razgovarali agenti, a zatim su njihove izjave u medijima izokretali i dovodili u vezu s Georgeom Sorosem
 REUTERS

Izraelska privatna obavještajna tvrtka Black Cube provela je opsežnu akciju diskreditiranja brojnih nevladinih udruga u Mađarskoj neposredno pred parlamentarne izbore u toj zemlji. U fabriciranoj aferi nazvanoj ‘Sorosleaks’, državni su mediji optužili organizacije koje promiču demokraciju i ljudska prava za veliku urotu protiv Mađarske, na čijem je čelu navodno milijarder George Soros.

- Mislim da sam bio malo naivan, rekao nam je Balász Dénes, čelnik neprofitne udruge Unija za građanske slobode u Europi, koji je bio prva meta kampanje izraelskih obavještajaca. - Bio je to sasvim normalan poziv, kakve redovito dobivamo, doimali su se kao legitimna tvrtka, htjeli su da se nađemo i nudili financirati programe za pomoć migrantima.

Arapin i Makedonka

Dénes se s lažnim dobrotvorima našao u Amsterdamu u veljači ove godine. Muškarac je rekao da je Arapin, dok je žena tvrdila da je Makedonka - oboje zaposlenici iste tvrtke u Bahreinu, govorili su engleski bez osjetnog naglaska. Postavljali su mu pitanja - čime se bavi njegova udruga, koji je njezin cilj, pitali ga što bi učinio kada bi mu dali milijun dolara. Ni nakon sastanka nije mu ništa bilo osobito čudno, ali je ipak odlučio provjeriti detalje o tvrtki koju su predstavljali.

Otkrio je da uopće nisu registrirani u Bahreinu, da je adresa na kojoj su prijavljeni zemljište u izgradnji, ali su mu ponudili uvjerljiva objašnjenja za oba pitanja. Nije više razmišljao o njima do kraja ožujka - dva tjedna pred parlamentarne izbore - kada su ga nazvali novinari Jerusalem Posta, rekli mu da imaju snimku njegovog sastanka s navodnim dobrotvorima, i tražili od njega da potvrdi je li stvarno rekao ono što se čuje na snimci.

Poziv iz Izraela

Kako ništa što je rekao nije smatrao spornim, potvrdio je njihove upite. Sljedećeg je dana izašao članak u Jerusalem Postu, i to u izdanju na engleskom, a ubrzo nakon toga vijest su prenijeli državni i desni mediji u Mađarskoj, no oni su u naslovima isticali njegove izjave izvan konteksta. Njegova rečenica da je svrha njegove udruge “nadzirati Europsku uniju iz perspektive građanskih prava” u prijevodu je pretvorena u “Želimo kontrolirati Europsku uniju”.

Lažnim dobrotvorima rekao je i kako njegova udruga pokušava potaknuti njemačke vlasti da utječu na Mađarsku kako bi izmijenila svoje zakone, dodajući kako Njemačka ima velik utjecaj u toj državi zbog prisustva svoje industrije - tvrtki poput Boscha i Audija. Mađarski su državni mediji to interpretirali kao “prijetnju zatvaranjem tisuća radnih mjesta u Mađarskoj”.

Dénes je bio prva meta, ali nije bio i jedina. Izjavu jedne od bivših djelatnica Soroseve zaklade Otvoreno društvo kako Zaklada ima “oko 2000 zaposlenih diljem svijeta” pretvorili su u izjavu kako “Soros ima 2000 agenata u Mađarskoj koji pokušavaju urušiti mađarsko društvo i njegove vrijednosti”.

Nudili donacije

Mađarski helsinški odbor za ljudska prava također je bio jedna od meta kampanje izraelske tvrtke. - Zvali su nas nekoliko puta, predstavljajući se kao različite tvrtke, rekao nam je András Léderer, jedan od dužnosnika Helsinškog odbora. - Uglavnom su nam nudili donacije, ili nudili da nam plate za našu stručnu suradnju.

Njihovi su razgovori također bili snimani, a snimke su, tvrdi Léderer, također zlouporabljane kako bi ih se ocrnilo. - U jednom slučaju, nisu objavili snimku i naveli su kao citat nešto što uopće nije rečeno, pojasnio nam je Léderer. - U drugom, snimka je namontirana tako da se dobije potpuno drugačije značenje. U trećem, odgovori su izvađeni iz konteksta kako bi se drugačije interpretirali. Tipične karakterne asasinacije u stilu ruskih kompromata, kazao je Léderer, koji ne želi spekulirati tko je naručio ocrnjivanje.

- Činjenice su sljedeće: materijali koje su dobili iskorišteni su za vrijeme predizborne kampanje, a koristili su ih provladini dnevnici i političari na vlasti, kazao nam je.

Glavna tema izbora

“Sorosleaks” skandal bio je glavna tema svim političarima tokom zadnja dva tjedna predizborne kampanje. “Sorosevi ljudi bit će instalirani u vladu, to su nam otkrili Sorosleaks”, rekao je premijer Viktor Orban krajem ožujka. “Ako će imati utjecaj na vladu, okupirat će nam energetski sektor i bankarski sustav, a cijenu za to će platiti mađarski narod”.

Black Cube je privatna tvrtka koja se bavi obavještajnim poslovima. Na svojim web stranicama oglašavaju se kao “birana grupa veterana elitnih obavještajnih službi koja je specijalizirana u pružanju posebno prilagođenih rješenja za poslovne i pravosudne izazove”.

Za Politico su izjavili kako nikada u medijima ne komentiraju svoje aktivnosti, no da su one uvijek zakonite, te da se u svakoj državi u kojoj djeluju savjetuju s najboljim lokalnim pravnicima kako bi osigurali zakonitost svog poslovanja.

Uhvaćeni u Rumunjskoj

Unatoč tim tvrdnjama, dvoje je njihovih zaposlenika uhićeno u Rumunjskoj nakon što su uhvaćeni u pokušaju špijuniranja čelnika antikorupcijske agencije. Iako je tvrtka tada tvrdila da istražuje čelnika koji je i sam korumpiran te da nisu učinili ništa nezakonito, njihovi su djelatnici na sudu priznali krivnju i osuđeni na uvjetnu kaznu uz obvezu društveno korisnog rada.

- To su bivši djelatnici Mossada, tvrdi nam Dénes, a tvrtka upošljava i mnoge bivše pripadnike izraelske vojne obavještajne službe. Nekadašnji šef Mossada Meir Dagan bio je počasni direktor Black Cubea do svoje smrti 2016. godine. Radi se o vrhunskim profesionalcima, no mnogi od njih brzo ‘izgore’ radeći za državu, pa spremno pretrčavaju u privatne tvrtke, gdje su plaće veće, a posao ipak nešto manje stresan.

Djelatnici Black Cubea u svojim se zadacima služe istim trikovima kao i državne obavještajne agencije - tvrtke za koje navodno rade dobiju potpuno uvjerljive online stranice, prisustvo na društvenim mrežama, vizuale i logotipove koji po ničemu ne izazivaju sumnju. Tvrtke najčešće imaju adrese u vlasništvu Regusa, firme koja iznajmljuje uredske prostore na kratki rok diljem svijeta, a prisutna je i u Zagrebu. Nevladinim udrugama koje su kontaktirali pred mađarske izbore davali su adrese Regusovih zgrada u Madridu, Parizu, Berlinu i Bahreinu, no službeno niti jedna od tih tvrtki nije najmoprimac Regusa.

Branili Weinsteina, napadali Obamu

Black Cube radio je i za holivudskog producenta Harveyja Weinsteina nakon što su u medijima osvanule brojne optužbe za zlostavljanje koje su poznate glumice izrekle protiv njega. Jedna djelatnica tvrtke sprijateljila se s glumicom Rose McGowan, a razotkrila ju je adresa tvrtke za koju je tvrdila da radi - Regusova zgrada u Londonu.

Časopis New Yorker povezao je Black Cube s akcijom usmjerenom na članove vlade američkog predsjednika Baracka Obame, koji su bili zaduženi za pregovore s Iranom, no tvrtka je porekla bilo kakvu povezanost s e-mailovima i lažnim firmama koje su slale upite obiteljima zaposlenika State Departmenta.

Dio veće akcije

Akcija provedena u Mađarskoj odrađena je vrlo profesionalno i detaljno organizirano, no Dénes i Léderer smatraju da i nije imala pravi učinak na izbore - samo je pomogla vladajućima da skrenu pozornost sa stvarnih problema u državi. “Orban nije dobio izbore zbog ovog skandala, već zbog toga kakva je naša opozicija”, rekao nam je Dénes. Nakon objave članaka u državnim medijima dobio je brojne prijetnje e-mailom i na društvenim mrežama, no na njih se, kaže, više ni ne obazire.

- Ovo je samo dio jedne veće, konstantne akcije protiv neovisnih organizacija i kritičara vlasti, rekao nam je Léderer. “Jedino što je ovdje novo je metoda kojom su se koristili”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19