UBOJITA ‘PLAMJA‘

Kako Ukrajinci ‘običnim kućnim‘ dronovima ubijaju Ruse: ‘Kad ih detektiraju, samo ispusti granatu...‘

Granate VOG-17 zapravo su ‘streljivo‘ za ruski automatski bacač granata AGS model 17, koji se pokazao efikasnim u ratu u Afganistanu

Granate kalibra 30 mm ruske proizvodnje VOG-17 - ili, kako ih zovu Rusi, Plamja (plamen)

 Tass/Ddp Usa/Profimedia

Mali, jedva čujni dron polijeće s ukrajinskih položaja na drugu stranu, prema ruskim snagama. Gotovo je bešuman. Upravljač dronom promatra ‘idilični‘ frontovski pejzaž. Ali dron nije tu da snimi situaciju na drugoj strani bojišnice, nego da uoči ruske vojnike. Kad ih spazi u gustišu, s drona se otkači granata koja s visine pogađa cilj.

Nedavno su se na društvenim mrežama i YouTubeu pojavile snimke s ukrajinskog bojišta koje prikazuju kako ukrajinska vojska na "obične kućne" dronove montira male granate kalibra 30 mm ruske proizvodnje VOG-17 - ili, kako ih zovu Rusi, Plamja (plamen), te ih šalje duboko iza linije bojišta, čak i do deset kilometara, pa njima gađa ruske vojnike i druge vojne ciljeve.

To je vrlo efikasno osmišljeno "naoružanje". Granate VOG-17 zapravo su "streljivo" za ruski automatski bacač granata AGS model 17, koji se pokazao vrlo efikasnim u ratu u Afganistanu. Bacač granata napravljen je još 1969. godine, od 1971. koristi ga se u naoružanju sovjetske vojske, a preuzela ga je i ruska vojska nakon raspada SSSR-a.

Bacač je bio jedan od uspješnih proizvoda ruske vojne industrije te je prodavan u više od 50 zemalja. Mnogi su na osnovi njega proizvodili vlastite bacače, a među njima i kragujevačka Zastava, za potrebe JNA, koja ga masovnije proizvodi od 1999. godine pod nazivom M93. Nekoliko komada ostalo je nakon raspada Jugoslavije u Crnoj Gori te su dio naoružanja njihove vojske.

Bacač se može postaviti i montirati na borbena vozila i helikoptere. I Finska ima te bacače u svom naoružanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:34