VELIKI INCIDENT

KAOS NA AERODROMU U SARAJEVU Erdoganovi tjelohranitelji naguravali se s graničnim policajcima BiH, izvukli i oružje, umalo došlo do opće tučnjave

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.07.2019. u 16:48

SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - MAY 20: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan, his wife Emine Erdogan, Bosniak Member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Bakir Izetbegovic and his wife Sebija Izetbegovic are seen during an official farewell ceremony held at Sarajevo International Airport in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on May 20, 2018. Kayhan Ozer / Anadolu Agency, Image: 372389581, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press

 

Veliki incident dogodio se u ponedjeljak na međunarodnom aerodromu u Sarajevu kada je došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova osobnog osiguranja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, potvrdio je za Dnevni avaz Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Avaz doznaje kako je sukobu koji je prijetio da preraste u teži fizički obračun sudjelovalo deset Erdoganovih ljudi.

- Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode - kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, ovom nemilom događaju svjedočili su i predstavnici delegacije Predsjedništva BiH.

- Svima mora biti jasno da se, bez obzira na to o kome se radi, moraju poštivati zakoni ove države. Želim pohvaliti pripadnike Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni, došlo bi do otvorenog sukoba - istaknuo je Galić.

Osim verbalnog sukoba, došlo je i do naguravanja, koje je zaustavljeno nakon što je Erdogan izašao iz zrakoplova.

Navodno su članovi turskog osiguranja iz aviona izvukli i oružje te ga stavili za pojas.

Ovo nije prvi incident u kojemu su sudjelovali članovi Erdoganova osiguranja. Za njegova službenog posjeta američkom kolegi Donaldu Trumpu u svibnju 2017. dvije su osobe uhićene, a devetero ozlijeđenih u velikoj tučnjavi ispred rezidencije turskog veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama. Tučnjava je izbila nakon što su pripadnici Erdoganova osiguranja napali prosvjednike koji su nosili zastavu kurdske stranke PYD ispred rezidencije.

Protiv tjelohranitelja je podignuta optužnica u SAD-u, a Erdogan je tada komentirao kako Ameriku više ne može nazvati civiliziranom zemljom.

Inače, turska delegacija boravi u Sarajevu zbog Summita procesa suradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) koji se održava na ministarskoj i predsjedničkoj razini u Sarajevu i na Jahorini.

Erdogan će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim prisustvovati svečanoj večeri.

Od svih država-članica SEECP-a na sarajevskom će sastanku samo njih pet biti zastupljene na najvišoj razini. Uz članove Predsjedništva BiH kao domaćine, na sastanku će osim Erdogana, biti predsjednici Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Đukanović i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Srbiju će predstavljati predsjednica vlade Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov, dok će sve druge države uključujući Hrvatsku biti zastupljene na razini predstavnika ministarstava vanjskih poslova.

Summit počinje u ponedjeljak navečer radnom večerom, čiji su domaćini članovi Predsjedništva BiH, a završava u utorak plenarnom sjednicom koja će se održati na Jahorini i kada se očekuje usvajanje zajedničke izjave.

BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) summitom koji se u ponedjeljak i utorak održava u Sarajevu i na Jahorini, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo, no uobičajena primopredaja dužnosti će izostati jer u glavni grad BiH neće stići nitko od kosovskih dužnosnika koji bojkotiraju summit nezadovoljni načinom na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti.

Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću

 

Turski predsjednik se iz sarajevske zračne luke s pratnjom uputio ka groblju Kovači kako bi tamo odao počast nekadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću s kojim je gajio duboke prijateljske veze.

Tamo su ga dočekali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Alijin sin Bakir Izetbegović i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović a i taj je događaj prošao uz stroge mjere sigurnosti pri čemu ni većini novinara nije bio dopušten ulazak u krug groblja.

Erdogan je opetovano tvrdio kako mu je Izetbegović uoči smrti povjerio skrb o BiH odnosno ostavio mu je "u amanet".

Turski se predsjednik nakon posjet groblju službeno sastao sa sadašnjim članovima Predsjedništva BiH.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo