SJEVERNA MAKEDONIJA

KATOLIČKI SVEĆENIK ISTOČNOG OBREDA PAPI OPISIVAO SVOJ BRAČNI ŽIVOT Čitavo vrijeme se čuo plač njegove bebe: 'Bez obitelji bih bio puno siromašniji'

 REUTERS

Katolički svećenik istočnog obreda u pratnji supruge i djece hvalio je bračni život pred papom Franjom koji se sastao sa svećenicima u Sjevernoj Makedoniji, posljednjoj etapi njegova kratkog apostolskog pohoda.

- Kao svećeniku, Bog mi je dao milost da mogu osjetiti tjelesno očinstvo, unutar moje obitelji, a istodobno i duhovno, u mojoj župi. Iskusio sam da se te dvije stvari nadopunjuju - istaknuo je Goce Kostov, svećenik istočnog obreda koji je bio u pratnji supruge Gabrijele i četvorice sinova.

- Obitelj mi pomaže u pastoralnom radu, u odnosima s drugima, s mladima i s djecom. Bez nje bih bio puno siromašniji - istaknuo je, a njegova je supruga dodala: "Život nam je donio toliko radosti".

Malena katolička zajednica u Sjevernoj Makedoniji (manje od 1 posto stanovništva) uglavnom je istočnog obreda.

- Vaše svjedočanstvo ima taj 'evanđeoski miris' prvih zajednica - komentirao je papa Franjo.

Svećenici su se stoljećima mogli ženiti i biblijski tekstovi uostalom govore da je apostol Petar, čiji je papa službeno nasljednik, imao punicu.

Obveza celibata za svećenike u Katoličkoj crkvi potječe tek iz 11. stoljeća.

- Hvala vam što ste nam pokazali obiteljsko lice Boga koji nas neprestano iznenađuje - dodao je na kraju, prekidan plačem malenog djeteta u katedrali.

Papa je u siječnju rekao kako ne prihvaća mogućnost ženidbe za svećenike Rimokatoličke crkve, unatoč padu zvanja u Europi.

No dodao je kako razmišlja o nekim iznimkama koje bi vrijedile za zabitna mjesta kao što su pacifički otoci i Amazonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:36