'SAMO NEMOJ NIKOME REĆI'

KATOLIČKU POLJSKU ZGROZIO FILM O SVEĆENICIMA ZLOSTAVLJAČIMA DJECE Nakon šokantnog dokumentarca Kaczynski obećao oštrije kazne za pedofile

Jaroslaw Kaczynski, čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda u Poljskoj
 Kacper Pempel / REUTERS

Čelnik poljske konzervativne vladajuće stranke obećao je u nedjelju oštrije kazne za zlostavljače djece u toj zemlji u kojoj je prikazivanje dokumentarnog filma o svećenicima pedofilima otvorilo novo bojište u izbornoj kampanji na teme religije i spolnosti.

Film "Samo nemoj nikome reći" u kojem su prikazane žrtve suočene s vlastitim zlostavljačima, u 32 sata otkako je postavljen na Youtubeu imao je 5 milijuna pregleda i zapalio je društvene mreže zbog načina na koji se Katolička crkva odnosila prema takvim slučajevima.

Ipak stao u obranu Crkve

- Pripremili smo izmjene kaznenog zakona što znači da će zločin (zlostavljanja djece) biti vrlo oštro kažnjavan... možda i do 30 godina zatvora - rekao je čelnik vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski.

Prema važećem zakonu, spolno zlostavljanje djeteta mlađeg od 15 godina kažnjivo je kaznom do 12 godina zatvora.

Kaczynski je to rekao u vrijeme napetosti između liberala koji smatraju da Katolička crkva ima previše vlasti u Poljskoj i konzervativaca koji smatraju da je katolička vjera ključan element nacionalnog identiteta koji treba štititi.

PiS vodi po anketama i uvrstio je zaštitu tradicionalnih vrijednosti u svoj program za europske izbore 26. svibnja i za parlamentarne izbore ujesen.

- Daje li zlostavljanje djece za koje je odgovoran malen broj svećenika pravo da se napadne cijela crkva, da se vrijeđaju katolici. Ne, to nije opravdanje - rekao je Kaczynski u gradu Szczecniu,

Film, koji potpisuju braća Tomasz i Marek Sekielski, djelomice je snimljen skrivenom kamerom. Prikazuje ostarjele svećenike, a među njima je i Franciszek Cybula koji je bio kapelan bivšeg predsjednika Lecha Walese, pri susretu s ljudima koji su bili zlostavljani kao djeca.

Nekoliko svećenika koji su ispitivani u filmu, danas u vrlo poodmakloj dobi, traži oprost zbog svoga ponašanja i ponekad žrtvama nudi novac.

Objavljen je osam mjeseci nakon igranog filma "Kler" koji je izazvao šok u katoličkoj Poljskoj od 38 milijuna stanovnika jer razotkriva brojne grijehe svećenika, uključivo pedofiliju.

Nadbiskup Vojciech Polak u snimljenoj izjavi navodi "Žalim za svaku ranu koju su nanijeli ljudi u samoj crkvi".

Anna Frankowska iz humanitarne udruge "Ne bojte se" za podršku žrtvama rekla je da Katolička crkva u Poljskoj nije učinila konkretne korake da izvede svećenike pedofile pred sud.

Film Sekeielskog postavlja i pitanje izostanka reakcije poljskoga pape Ivana Pavla II. u vrijeme njegova dugog pontifikata, napominje agencija France presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:46