NASLJEĐIVANJE TITULE

Kćeri članova britanskog parlamenta bore se za pravo žena na nasljedstvo članstva

Dom lordova britanskog parlamenta
 Profimedia, robertharding

Nasljednice članova Gornjeg doma Britanskog parlamenta sukobile su se s Velikom Britanijom na Europskom sudu za ljudska prava zbog zakona o nasljedstvu koji omogućava članstvo samo muškarcima.

Pet nasljednica članova Gornjeg doma odlučilo su se usprotiviti zakonu koji ne dopušta ženama nasljedstvo članstva u britanskom parlamentu. Članice grupe Daughters' Rights, Willa Franks, Eliza Dundas, Sarah Long, Hatta Byng i Tanya Field predstavile su svoj slučaj na Europskom sudu za ljudska prava. Pozvale su britansku vladu da promjene zakon kako bi se sve nasljedne titule mogle prenositi na nasljednike, neovisno o spolu.

"Nevjerojatno je da u državi gdje su žene rođene s jednakim mogućnostima, uključujući i one kraljevskog podrijetla, kontinuirano diskriminiramo jednu grupu isključivo na temelju spola", rekao je glasnogovornik grupe Edward Legard.

Većina je članova Gornjeg doma britanskog parlamenta izabrano, no njih 90 nasljednici su koji se biraju iz manje grupe ljudi s aristokratskim titulama.

Žene iz grupe Daughters' Rights protive se starom zakonu prema kojemu takvu titulu mogu naslijediti samo muškarci.

Pojedini britanski zakonodavci pak smatraju kako bi se svi članovi doma trebali birati te kako bi u potpunosti trebalo ukloniti pravilo o nasljeđivanju članstva.

Britanija i zemlje Commonwealtha već su pristale promijeniti zakon o nasljedstvu trona na koji su pravo dosad imali samo muškarci.

U Britaniji se o ravnopravnosti spolova posebno raspravlja od prošle godine kada se pojavila informacija o velikim razlikama u plaćama muškaraca i žena u brojnim javnim institucijama, uključujući i BBC. Na prošlogodišnjim izborima, žene su izabrane za rekordnih 208 mjesta u parlamentu, no još uvijek ih je dva puta manje nego muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:26