OBITELJSKA TAJNA

KĆI NIGERIJCA I NJEMICE KOJA JU JE DALA NA POSVAJANJE ‘Moj djed je zloglasni nacist koji bi me ubio’

U Njemačkoj je ovih dana izdana još jedna knjiga (“Amon, moj djed, bio bi me ustrijelio”) koja kroz osobnu priču tematizira odnos Nijemaca prema nacističkoj prošlosti članova vlastite obitelji.

Autorica Jennifer Teege kći je Nigerijca i Njemice koja ju je dala na posvajanje. Teege je kao zrela žena, s 38 godina, otkrila da joj je djed po majci nitko drugi doli Amon Göth, zapovjednik koncentracijskog logora Plaszow nedaleko od Krakova, dobro poznat široj javnosti zbog filma “Schindlerova lista” (Göth je zapovjednik koncentracijskog logora koji u jednoj od scena filma sa svog balkona puca po logorašima).

Duboka depresija

Teege je za nacista u bliskoj obitelj doznala slučajno, prebirući po knjigama u knjižnici. Göth je 1946. osuđen na smrt, no za nedjela se nikad nije pokajao. Umro je s riječima “Heil Hitler”. Zapovjednikom logora postao je 1943. i bio je poznat po okrutnosti. Deutsche Welle piše o unutarnjoj borbi koju je prošla Teege noseći se s prošlošću obitelji. Bila je u dubokoj depresiji i teškoj krizi, za pomoć se obratila psihijatru, potražila je i majku koju nije vidjela godinama, pokušala se s njom zbližiti. Dugo je i uporno radila na prihvaćanju. Novinarka Nikol Sellmair pomogla joj je doći do što više podataka o obitelji, posjetila je Poljsku i Izrael.

Stvaranje distance

Teže od činjenice da joj je djed kojega nikada nije upoznala bio nacistički zločinac, palo joj je saznanje da je njezina baka Ruth Irena, s kojom je bila bliska, živjela s takvim čovjekom i da nikada (umrla je 1983.) nije priznala da joj je muž bio nitkov.

- Ne tugujem za djecom, već za mojom bakom. Tugujem za čovjekom koji je ona bila - izjavila je Jennifer Teege.

Kad je otkrila djedovu prošlost, krenula je istraživati literaturu, pročitala sve što je bilo dostupno o njemu i logoru, posjetila njegovu nekadašnju kuću u Krakovu, obišla Schindlerov muzej i bivši židovski geto.

I njezina majka Monika Göth, rođena samo godinu dana prije nego što je Amon Göth ubijen, cijeli se život teško nosi s činjenicom da je kći nacista. - Uspjela sam stvoriti distancu prema tim događajima, možda sam uspjela u onome u čemu moja majka nije - kaže Jennifer Teege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42