ISTO KAO I MUŠKARCI

FOTO: ONE SU NACISTIČKI MONSTRUMI Žena SS-ovca nahranila židovsku djecu pa ih pogubila hicima u potiljak

Holokaust je generalno prikazan kao zlodjelo izvršeno od strane muškaraca. Većina optuženih u Nürnbergu bili su muškarci, a sad pak knjiga "Hitler's Furies" baca novo svjetlo i razotkriva tisuće nacistkinja i njihove monstruozne aktivnosti za koje se smatralo da nježniji spol nije sposoban.

Plavokosa njemačka kućanica Erna Petri vraćala se kući iz kupovine kad je ugledala šest malenih, gotovo golih dječaka, kako su se u strahu zbili kraj ceste.

Oženjena za časnika SS-a, 23-godišnjakinja je odmah znala tko su oni.

Mora da su to Židovi za koje je čula. Oni koji su pobjegli iz vlaka na putu za koncentracijski logor. Najmlađem je bilo 6, a najstarijem 12 godina.

No Erna je i sama bila majka dvoje djece. Sažalila se i povela izgladnjele dječake sa sobom kući, smirila ih i dala im jesti.

Tada ih je odvela u obližnju šumu, poredala i pogubila jednog po jednog hicima pištolja u potiljak.

Ova šizofrena kombinacija u jednom trenutku brižne majke, a u drugom hladnokrvnog egzekutora, enigma je sada otkrivena u novoj knjizi zasnovanoj na brojnim arhivskim spisima koji bacaju još okrutnije svjetlo na Treći Reich.

Johanner Altvater

Naime, holokaust je generalno prikazan kao zlodjelo izvršeno od strane muškaraca. Većina optuženih u Nürnbergu bili su muškarci, a sad pak knjiga "Hitler's Furies" baca novo svjetlo i razotkriva tisuće nacistkinja i njihove monstruozne aktivnosti za koje se smatralo da nježniji spol nije sposoban.

Nekoliko žena ostalo je posebno zapamćeno, poput zloglasnih čuvarica u logorima smrti - Irme Grese i Ilse Koch. Njihova zlodjela toliko su ekstremna da ih se može opisati kao zvijeri, a nipošto žene.

Iako se nacistička Njemačka smatrala "muškim svijetom", žene su isto tako bile uvučene u hijenske zločine kao i muškarci, samo vrlo često upletene s nižih zapovjednih pozicija, ali zato nikako manje odgovorne.

Lisolotte Meirer

Najčešće se radilo o medicinskim sestrama koje su bespomoćne pacijente gnjusno mučile iglama i ampulama morfija.

Pauline Kneissler je radila u dvorcu Grafeneck u južnoj Njemačkoj, tzv. "bolnici za eutanaziju". Dnevno je odabirala 70 pacijenata. U dvorcu su ih ubijali plinom, a kako je tvrdila, "smrt plinom ne boli".

Administratorica Liselotte Meier, suradnica časnika SS-a, sudjelovala je u lovu na Židove.

No žene nisu imale samo ubojitu ulogu u odredima SS, služile su i za seks, ali i pružale rame za plakanje.

Još jedna SS supruga, Lisel Willhaus, žena zapovjednika logora smrti, znala je sjediti na balkonu njihove kućice te gađati zatvorenike puškom.

U Poljskoj je živjela Vera Wohlauf, čiji je suprug Julius zapovijedao policijskim bataljunom koji je 1942. skupio 11.000 Židova i poslao ih u Treblinku na likvidaciju.

U Ukrajini, 22-godišnja tajnica Johanna Altvater odigrala je još važniju ulogu u masakru provedenim pod zapovjedništvom regionalnog komisara Wilhelma Westerheidea.

Svjedoci tvrde da je poput pastirice podbadala muškarce, žene i djecu i navodila ih u kamione kao stoku.

Žena s početka priče, Erna Petri, bila je iznimka. Provela je 30 godina u zatvoru. Sve druge su oslobođene na sudu ili puštene nakon saslušanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:19