KREMLJ NEZADOVOLJAN

Kerry u Moskvi s Rusijom dogovara vojnu suradnju u Siriji

John Kerry
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Američki državni tajnik John Kerry stigao je u četvrtak u Moskvu gdje će, unatoč zabrinutosti američkih dužnosnika, predložiti Rusiji jačanje vojne i obavještajne suradnje u borbi protiv Islamske države i al Kaide u Siriji, a razinom sadašnje suradnje nije zadovoljna ni Moskva.

Uoči sastanka Kerryja s predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak navečer ruska agencija RIA prenijela je ocjenu ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova u četvrtak je rekla da Kremlj nije zadovoljan brzinom suradnje između ruskih i američkih vojnih snaga u Siriji.

Kerry će se sastati s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u petak.

Washington Post je u četvrtak objavio izvještaj u kojem se predlaže dijeljenje obavještajnih podataka kako bi se identificirale lokacije vodstva, kampovi za obuku, linije opskrbe i sjedišta Fronta al-Nusra, al Kaidine podružnice u Siriji.

Zračne napade protiv tih ciljeva mogu provesti američki ili ruski avioni, stoji u izvještaju.

Kerry je u Parizu, prije leta za Moskvu, odbio komentirati izvještaj.

"Idem u Moskvu, susrest ću se večeras s predsjednikom Putinom. Imat ćemo mnogo vremena razgovarati, pa ću vam prenijeti gdje stojimo", rekao je Kerry novinarima.

Viši američki dužnosnik rekao je kako će Kerry razgovarati o načinima borbe protiv Islamske države i al Kaide u Siriji, kao i o borbi protiv nasilja, oslobađanja puta za humanitarnu pomoć, te o političkoj tranziciji.

"Trenutno ne provodimo ili koordiniramo vojne operacije s Rusijom, a nije ni jasno hoćemo li postići dogovor o tome", rekao je dužnosnik.

Proširena koordinacija između SAD-a i Rusije trebala bi biti kanalizirana kroz Skupinu zajedničke implementacije čije će sjedište biti u blizini jordanske prijestolnice Ammana.

Dvije države utemeljile bi odvojena sjedišta za operacije, te zajednički koordinacijski ured u kojem će ih predstavljati viši zapovjednici, obavještajci i stručnjaci za zračne napade.

Ovo je drugi Kerryjev posjet Rusiji ove godine, a odvija se u vrijeme zategnutih odnosa između SAD-a i Rusije zbog protjerivanja diplomata, agresivnih ruskih manevara protiv američkih plovila, te nepoštivanja primirja u Siriji, gdje su Rusi bombardirali pobunjenike koje podržava SAD.

Odnosi su zategnuti i zbog ukrajinske krize, te aktivnosti saveza NATO na granici s Rusijom, što Kremlj smatra neopravdanim. Postoji bojazan da bi neslaganja dviju država mogle eskalirati u sukobe, bila to slučajnost u Siriji ili loše kalkulacije u zračnim i morskim susretima na području od Baltika do Crnog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 05:52