KRIZA

Kina poziva mladiće: 'Za dobrobit domovine donirajte svoju spermu!'

Na društvenim mrežama potencijalni mladi donatori sperme obasuti su porukama popularnih likova iz video-igara koji im za tu uslugu nude novac
 REUTERS

Nakon prošlogodišnjeg službenog odustajanja od politike "jednog djeteta", koja je u Kini uvedena krajem 70-ih, najmnogoljudnija zemlja svijeta danas se suočava s novim problemom: bankama sperme nedostaje materijala!

Naime, kako kineske vlasti više ne zabranjuju drugo dijete, mnogi stariji parovi žele proširiti svoje obitelji i stoga se obraćaju bankama sperme. No, iz tradicionalnih kulturoloških uvjerenja Kinezi nisu skloni darovati svoju spermu, pa su tamošnje banke sperme suočene s nestašicom. Problem se pojavljuje i na drugoj strani: mnoge obitelji nisu sklone koristiti spermu neznanih muškaraca za svoju djecu jer smatraju da se to kosi s konfucijanskim vrednotama.

Bilo kako bilo, u posljednje vrijeme Kina je preplavljena porukama u kojima se pozivaju muškarci u dobi od 20 do 45 godina da za dobrobit domovine doniraju svoje sjeme. Uvjet je, dakako, da su zdravi i nemaju povijest infektivnih bolesti, kao ni genetskih poremećaja.

Na društvenim mrežama potencijalni mladi donatori sperme obasuti su porukama popularnih likova iz video-igara koji im za tu uslugu nude novac, koji u nekim slučajevima doseže i tisuću dolara. Jedna je reklama poručila: "Ne morate više prodavati bubreg... Banka sperme može ostvariti vaše snove o novom iPhoneu".

Također, službeni mediji apeliraju na patriotizam i pozivaju muškarce da "pokažu suosjećanje", te pomognu riješiti problem starenja stanovništva s kojim se zemlja suočava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:22