OBAVLJAJU SE PRETRAGE

KINESKA STJUARDERSA U BEČKOJ BOLNICI STAVLJENA U IZOLACIJU Prije nekoliko dana u Austriju doletjela iz Wuhana, sumnja se da je zaražena koronavirusom

Passengers wearing masks queue at ticketing booths at a high-speed train station connecting Hong Kong to mainland China on January 26, 2020, as a preventative measure following a coronavirus outbreak which began in the Chinese city of Wuhan. - Hong Kong on January 25 declared a mystery virus outbreak as an
AFP

 

Kineska stjuardesa stavljena je prije dva dana u izolaciju u bečkoj bolnici Kaiser Franz Josef zbog sumnje da je zaražena koronavirusom, javljaju austrijski mediji.

Ona je odvedena u bolnicu nakon što je ustanovljeno da ima sumnjive simptome gripe i da je prije nekoliko dana bila u Wuhanu.

"Ne možemo isključiti da je ova žena zaražena virusom korone", rekao je Michael Binder, direktor Bečkog bolničkog udruženja.

Ovo je prvi slučaj sumnje na proširenje koronavirusa u Austriji. Je li nesretna stjuardesa doista zaražena ovim virusom moglo bi biti poznato tijekom nedjelje nakon što se obave sve pretrage, javljaju austrijski mediji. Austrijske vlasti intenzivno utvrđuju i s kime je ova kineska državljanka bila u kontaktu.

Zbog sumnje da je zaražen koronavirusom jedan kineski državljanin izoliran je prije nekoliko dana i u bolnici u Beogradu. No, nakon pregleda ustanovljeno je da ne boluje od ove bolesti, objavio je ministar zdravstva Srbije.

Turisti iz Wuhana autobusom stigli u Hrvatsku

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić u izjavi za Radio Dalmaciju potvrdila je da je autobus s kineskim turistima iz grada Wuhana, žarišta epidemije koronavirusa, u subotu ušao u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Bregana:

- HZJZ je informiran o svemu, mi sve pratimo i zaista za sada nema mjesta panici. Sve upute o tome na koji način se zaštititi možete pročitati na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - kazala je Lovrić Makarić. (JL)

 

Kina: Sposobnost širenja virusa sve snažnija

Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti.

Nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena.

Po njegovim riječima inkubacija se kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom toga razdoblja što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom koji je krenuo iz Kine i ubio gotovo 800 osoba širom svijeta tijekom 2002. i 2003.

Napori da se ograniči širenje koji su do sada obuhvatili ograničavanje prometa putnika te otkazivanje događaja na kojima se okuplja veliki  broj ljudi bit će pojačani, kazao je Ma drugog dana kineskih novogodišnjih blagdana.

Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove među kojima i Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južna Koreja, Japan, Australija, Francuska i Kanada.

Predsjednik Xi Jinping na sastanku politbiroa u nedjelju rekao je da je Kina suočena s "teškom situacijom" u trenutku dok vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju.

U nedjelju je Kina objavila da uvodi zabranu prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama. Kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi, krokodili i druge vrste prodaju se na tim platformama.

SAD je objavio da povlači konzularno osoblje iz Wuhana.

Svjetska zdravstvena organizacija ovog tjedna nije proglasila zarazu globalnim hitnim stanjem no neki zdravstveni stručnjaci nisu uvjereni da Kina može ograničiti širenje te bolesti.

U nedjelju Kina je potvrdila da je do 25. siječnja 1975 osoba zaraženo tim virusom a dosad je od bolesti preminulo njih 56.

Mjere provedene u Kini obuhvaćaju i karantenu nad Wuhanom, gradom od 11 milijuna stanovnika do kojeg prometuju samo vozila hitnih službi.

Zdravstvene vlasti u Pekingu pozvale su u nedjelju stanovnike da izbjegavaju rukovanje i uputile ih da se pozdravljaju mahanjem ruke, a najavile su i da će se početak nastave nakon novogodišnjih blagdana odgoditi.

Izbijanje zaraze zasjenilo je proslavu kineske Nove godine kada stotine milijuna Kineza putuje. Mnoga su turistička odredišta zatvorena, a događaji na otvorenom otkazani, kao i projekcije u kino-dvoranama.

Novootkriveni virus alarmirao je zbog toga što je mnogo toga još kod njega nepoznato, primjerice koliko je opasan i koliko se brzo može širiti među ljudima.

Izaziva upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

U subotu je Hong Kong proglasio izvanredno stanje i otkazao proslave te ograničio odlaske u ostali dio Kine. U nedjelju zatvoreni su hongkonški Disneyland i tematski Ocean Park. Šangajski Disneyland već je ranije zatvoren.

U Hong Kongu potvrđeno je pet slučajeva zaraze.

Kanada je u subotu potvrdila da je otkrila prvi slučaj zaraze kod stanovnika koji se vratio iz Wuhana, a isti dan je i Australija potvrdila prva četiri slučaja. U Maleziji je otkriveno četiri slučaja a Francuska je u petak objavila prve europske slučajeve bolesti. I u SAD-u je zabilježeno nekoliko slučajeva.

Zračne luke širom svijeta pojačale su zdravstveni nadzor putnika iz Kine, no mjera nije tako učinkovita jer su primjerice dva od tri slučaja otkrivena u Francuskoj doputovala u tu zemlju iz Kine bez simptoma bolesti. (Hina)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo