KINOM VLADA PANIKA

Kineske vlasti jednom odlukom izazvale kaos: ‘Ovakve scene nismo vidjeli 60 godina!‘

Nastojanja kineskih vlasti da izbjegnu poremećaje u lancima opskrbe i da obuzdaju rastuće cijene hrane izazvala su suprotan učinak
 Greg Baker/Afp/Profimedia

Nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine u ponedjeljak pozvalo građane da skupe zalihe osnovnih potrepština pred zimu, te lokalne vlasti da osiguraju nesmetanu opskrbu hranom u svojim pokrajinama, kineski građani bacili su se u paničnu kupovinu namirnica i drugih potrepština.

Nastojanja kineskih vlasti da izbjegnu poremećaje u lancima opskrbe i da obuzdaju rastuće cijene hrane izazvala su, čini se, suprotan učinak. Iako su kineske društvene mreže pod strogim nadzorom partijskih vlasti, brojni su korisnici proteklih dana isticali koliko je neobičan najnoviji poziv Ministarstva, te su počele kolati raznovrsne teorije koji su motivi nagnali vlasti da ga pošalju.

Poruka poslana u ponedjeljak bila je prvenstveno usmjerena na lokalne vlasti, koje su dobile naredbu osigurati sigurnu dostupnost zaliha, održati cijene hrane stabilnima, te na vrijeme dojaviti bilo kakve moguće probleme u opskrbi. No u poruci su spomenuta i kineska kućanstva - lokalnim je vlastima naloženo da se pobrinu da njihovi građani imaju "dovoljne zalihe" osnovnih potrepština ove zime.

Iako su središnje vlasti i ranije znale pozivati lokalne uprave da osiguraju dostupnost zaliha i stabilnost cijena, radi se o prvom slučaju u kojem su i obitelji pozvane da prikupe zalihe, a spomen "dnevnih potrepština" poslao je brojne građane diljem Kine u paničnu kupnju.

Prizori iz grada Changzhoua, u provinciji Jiangsu, koje je snimio državni tjednik China News Weekly, prikazuju duge redove pred trgovinama, dok kupci koji čekaju na blagajnama imaju kolica pretrpana svježim povrćem i voćem, te drugim namirnicama i potrepštinama, dok police trgovina zjape gotovo sasvim prazne.

Mnogi stariji Kinezi još uvijek pamte velike nestašice hrane iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su od gladi preminuli deseci milijuna Kineza. Za partijske vlasti, nestašice hrane su ozbiljno pitanje i potencijalno velik politički problem, zbog čega se opskrba hranom ne shvaća nimalo olako.

Neki su građani na društvenim mrežama čak povezali poziv središnjih vlasti s rastućim napetostima između Kine i Tajvana, te su zaključili kako je moguće da slijedi neka vrsta vojnog sukoba, no državni mediji upozorili su ih da malo obuzdaju svoju hiperaktivnu maštu.

Problem za središnje vlasti je što su milijuni tona usjeva bili uništeni u poplavama u regiji Shandong, u kojoj se uzgaja većina kineskog povrća. Cijene svježih krastavaca, špinata i cvjetače već su se udvostručile od početka listopada do ovog tjedna, a u pojedinim trgovinama špinat je već skuplji od svinjetine, što dodatno stvara paniku kod kineskih obitelji, koje strahuju da bi cijene mogle skočiti izvan kontrole.

U kombinaciji s manjkom energenata u Kini i poremećenim globalnim lancima opskrbe, i pred Kinom se nalazi velika opasnost manjka nužnih namirnica za proslavu tradicionalne kineske nove godine u veljači. Dodatna prijetnja je novi skok u broju zaraženih koronavirusom u Kini, koji bi mogao dovesti do novih zatvaranja gradova i pokrajina, i time do dodatnih prekida u opskrbi. Već sama najava zatvaranja mogla bi potaknuti novi val panične kupovine, a pokrajine i gradovi lako bi mogli ostati bez zaliha hrane i drugih potrepština.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52