OČAJNI POLJOPRIVREDNICI

Kineski projekt stoljeća, brana 'Tri klanca', pretvara se u problem stoljeća: Ponos Kine kriv je za tešku sušu!

Središnja Kina proživljava najtežu sušu u posljednjih 50 godina. No nije samo vrijeme krivo za elementranu nepogodu: stručnjaci krive i vladin ponos - projekt brane Tri klanca na Jangceu.
 AFP PHOTO

Ljudi koji žive uz rijeku Jangce u središnjoj Kini inače u ovo doba godine strahuju od poplava. No ove godine je situacija potpuno drugačija. Poljoprivrednici su na rubu očaja: rižine stabiljke su požutjele od suše a i ribogojilištima nedostaje voda. 35 milijuna stanovnika središnje i dijelova južne Kine je pogođeno najtežom sušom u posljednjih pola stoljeća. Ni najstariji ne pamte tako niski vodostaj Jangcea, javlja Deutsche Welle.

Još je gora situacija s pitkom vodom - 4 milijuna građana srednjeg i donjeg sliva najveće kineske rijeke pate od nedostatka prijeko potrebne tekućine. Za ovakvu situaciju je dobrim dijelom krivo vrijeme. No izostanak padalina u međuvremenu nije glavni uzročnik elemetarne nepogode.

Ma Jun je autor, u Kini vrlo cijenjenog djela, "Kineska vodena kriza". On tvrdi da su osim manjka kiše za sušu krivi i mnogobrojni zahtvati ljudske ruke u prirodni tok Jangcea. Posebno su na udaru jezera koja prate tok rijeke.

- Oko tih jezera nastaje sve više i više obradivih polja koja iscrpljuju prirodne spremnike vode - tvrdi Ma. Taj proces je dodatno pojačan gradnjom industrijskih područja i stambenih naselja.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:17