UPORAN VIRUS

KINESKI ZNANSTVENICI TVRDE: KORONAVIRUS MOŽE BITI PRISUTAN U SPERMI ZARAŽENIH 'Može li se šiti seksualnim putem? Još ne znamo'

 AFP

Novi koronavirus zadržava se u spermi čak i kad se muškarci počnu oporavljati od Covida-19, objavili su u četvrtak kineski znanstvenici. To znači da bi se novi koronavirus mogao širiti i seksualnim putem, piše CNN.

Znanstveni tim Opće bolnice Shangqiu testirao je 38 muških pacijenata koji su se u siječnju i veljači ondje liječili od Covida-19.

Njih oko 16 posto imalo je tragove koronavirusa u sjemenu, objavljeno je u časopisu JAMA Network Open. Oko četvrtine ispitanih su bili u akutnoj fazi infekcije, a skoro devet posto njih je bilo na putu oporavka.

'Otkrili smo da SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata oboljelih od Covida-19 te da se virus može detektirati čak i kod onih pacijenata koji su se skoro oporavili', kaže Diangeng Li iz Opće vojne bolnice u Pekingu.

'Čak i ako se virus ne može umnažati u muškom reproduktivnom sistemu, on se tamo može zadržati što vjerojatno proizlazi iz posebnog imuniteta testisa. To znači da imunološki sistem ne može u potpunosti doseći tu regiju kako bi napao virus.'

Ovo otkriće ne iznenađuje baš mnogo. Mnogi virusi mogu preživjeti u muškom reproduktivnom sistemu. I virusi Ebole i Zike pronađeni su u spermi, ponekad i mjesecima nakon što se muškarac oporavio.

Još nije jasno može li se virus i širiti na ovaj način. Naime, prisustvo virusa ne znači nužno i da može doći do zaraze.

'Ako se dokaže da se SARS-CoV-2 može prenijeti seksualnim putem, to bi moglo biti vrlo važno otkriće u obuzdavanju budućih zaraza', kazali su znanstvenici.

'Apstinencija i korištenje kondoma mogli biti preventivne mjere. Kao dodatak, bit će važno motriti i razvoj fetusa. Izbjegavanje sline i krvi oboljelog možda neće biti dovoljno jer preživljavanje virusa u spermi može značiti i sa virus može proširiti i seksualnim putem.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:51