ŠIRI SE UTJECAJ

KINEZI PREUZIMAJU KLJUČNI STRATEŠKI POLOŽAJ Peking ušao u posjed luke iz koje može kontrolirati najvažnije pomorske putove, stiže li tamo i vojska?

Luka Hambantota
 Andrew Caballero-Reynolds, Deneth17 / REUTERS, WIKIMEDIA/CC

Šri Lanka i Kina su potpisali ugovor o zakupu šrilankanske luke Hambantota u vrijednosti od 1,1 milijardi američkih dolara, piše BBC. Prema ugovoru, Kina će luku 'kontrolirati i razvijati'.

Dvije su države sporazum trebale sklopiti prije nekoliko mjeseci, međutim sve je odgođeno zbog bojazni da će luku koristiti i kineska vojska.

Kineska je vlada u međuvremenu izdala garancije da će strateški važnu luku koristiti isključivo za komercijalne svrhe.

Vlada Šri Lanke će novce koje je dobila od Kine iskoristiti za otplaćivanje stranih kredita.

Prema potpisanom dogovoru, kineska će državna tvrtka China Merchants Ports Holdings na 99 godina zakupiti luku i obližnju industrijsku zonu.

Ljudi koji ondje trenutno žive bit će preseljeni na novu lokaciju.

Otkad je 2009. godine završio građanski rat koji je do tada bjesnio 26 godina, Kina je u Šri Lanku uložila milijune dolara.

Luka Hambantota trebala bi biti važan dio kineske inicijative 'Jedan pojas, jedan put', poznate i pod nazivom 'novi Put svile'. Ta bi inicijativa trebala povezati kineske i europske luke i ceste.

Razvoj inicijative 'Jedan pojas, jedan put' s interesom prate kineski konkurenti na polju trgovine Indija i Japan.

Protivnici ugovora o zakupu Hambantote boje se da će luka i područje koje ju okružuje postati kineska kolonija te da će kineska mornarica luku koristiti kao bazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:17