HTJELI SU KIŠU

Kinezi protiv suše: U oblake ubrizgaju kemikalije i pada im - snijeg

Kineski su meteorolozi nad Beijing 'dopremili' oblake i snijeg je padao čitav dan. Temparatura je bila -2 'Celzijevaca.
 AFP

Kineske su vlasti u nedjelju Beijing prekrile snijegom nakon što meteorolozi nad grad 'dopremili' oblake i hladno vrijeme i to sve kako bi se borili protiv sve veće suše.

Neuobičajeno rani snijeg pokrio je kinesku metropolu u nedjelju ujutro i padao gotovo čitav dan. Temperatura se spustila na -2 Celzijeva stupnja, s snažan je vjetar zapuhao sa sjevera. Zimsko je vrijeme zahvatilo sjeveroistočne provincije Liaoning i Jilin te sjevernu Hebei, a prve je pahulje doživio i istočni lučni grad Tianjin.

- Nećemo propustiti niti jednu priliku za stvaranje umjetnih padalina jer se Beijing nalazi pod prijetnjom velike suše - izjavio je Zhang Qiang, ravnatelj Centra za kontrolu vremena u Beijingu.

Kineski su meteorolozi godinama tražili način da pomoću kemikalija koje ubacuju u oblake izazovu padaline. Iako ova tehnika često postiže uspjeh, suša na sjeveru zemlje nastavlja se već puno desetljeće.

Osim snijega, najranijeg u Beijingu u posljednjih deset godina, snažni vjetrovi i hladno vrijeme onemogućili su odvijanje normalnog putničko-teretnog prometa na beijingškoj glavnoj zračnoj luci kao i u primorskoj provinciji Shandong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:44