STATUS UJGURA

KINEZI U LOGORE POSLALI ČAK MILIJUN MUSLIMANA?! Peking odbacuje optužbe, ali po prvi put priznaje: 'Vjerske ekstremiste podvrgavamo reedukaciji'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2018. u 19:52

An ethnic Uighur man talks on the phone in front of the Id Kah Mosque in the old town of Kashgar, Xinjiang Uighur Autonomous Region, China, March 22, 2017. REUTERS/Thomas Peter SEARCH
Thomas Peter / REUTERS

prizor iz grada Kashgara u Xinjiangu

Kina je u ponedjeljak žestoko demantirala da drži u zatočeništvu milijun etničkih Ujgura i branila je svoju sigurnosnu politiku borbe protiv ekstremizma i terorizma.

Pred Odborom za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi, kineski dužnosnik Ma Youqing je jamčio da niti jedna etnička skupina, kao ni jedna vjera nisu na udaru.

"Stanovnici Xinjianga, uključujući i Ujgure, uživaju jednake slobode i prava", rekao je direktor Odjela rada Ujedinjenog Fronta, agencije kineske komunističke partije, na vlasti u Kini.

Istovremeno, BBC piše da su dužnosnici u Pekingu priznali, što se ocjenjuje kao iznimna rijetkost, da Ujgure 'koje je zaveo religijski ekstremizam' podvrgavaju 'reedukacijskim programima' koji im služe kao pomoć u povratku uobičajenom životu u društvu. Pritom inzistiraju da svi Ujguri uživaju potpuno ista prava kao i ostali kineski građani.

Tijekom prvog dana zasjedanja koje je Odbor UN-a posvetio eliminaciji rasne diskriminacije, jedna do 18 članova tog odbora, Gay McDougall je u petak izrazila duboku zabrinutost nakon brojnih vjerodostojnih izvješća o zatočenju oko milijun etničkih Ujgura u Kini u "masovnom logoru za zatočenike".

Procjene govore da je čak 2 milijuna Ujgura i pripadnika muslimanske manjine natjerano u "političke logore za indoktrinaciju" u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang, rekla je Gay McDougall, članica Odbora Ujedinjenih naroda za eliminaciju rasne diskriminacije.

"Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvješća koja smo primili o tome da je Kina, u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i zbog održavanja društvene stabilnosti, autonomnu regiju Ujgura pretvorila u nešto nalik masovnom logoru za zatočenike koji je zaodjenut tajnošću, u neku vrstu 'zone bez prava'", poručila je McDougall.

Kina tvrdi da je pokrajina Xinjiang pod velikom prijetnjom islamističkih militanata i separatista koji planiraju napade i podižu napetosti između većinom muslimanske ujgurske manjine koja živi u regiji i većinskog kineskog stanovništva Han.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo