REPORT G. DRLJAČE

Klize li Sjedinjene Države prema financijskom kolapsu koji će šokirati cijeli planet?

Kako bi odgodili bankrot, Treasury je još u rujnu suspendirao investicije i prestao ulagati u buduće penzije državnih zaposlenika
Joe Biden
 Stringer/Sputnik via AFP

Nakon što su republikanci u američkom Senatu blokirali odluku Kongresa o povećanju limita za zaduživanje države, američke Federalne rezerve upozorile su kako bi to Sjedinjene Države moglo odvesti prema nesposobnosti plaćanja. Centralni bankari procjenjuju kako bi tzv. default dospjelih obveza SAD-a mogao imati katastrofalne posljedice te poručuju kako centralna banka neće moći spriječiti kolaps.

Prije nego što su republikanci blokirali u Senatu povećanje limita zaduživanja, dva puta je izlazila s vrlo dramatičnim upozorenjima šefica američkog Treasuryja Janet Yellen, koja je u Americi svojevrsni pandan europskim ministrima financija. Prvo je napisala pismo američkim kongresnicima u kojemu je objasnila kako se ne može točno procijeniti kad će točno Sjedinjene Države ostati bez novca, ali je naglasila kako bi posljedice po američku ekonomiju mogle biti devastirajuće.

- Jednom kad sve moguće mjere i gotovina neće biti dostupni odnosno potpuno iscrpljeni, SAD neće moći ispuniti obveze prvi put u povijesti - napisala je Yellen kongresnicima. Potom je napisala i kolumnu za Wall Street Journal u kojoj je ponovila blago rečeno dramatične teze.

Kako bi odgodili bankrot (default), američki Treasury još je u rujnu suspendirao investicije u Civil Service Retirement and Disabilit Fund, u Postal Service Retiree Health Benefits Fund i u Government Securities Investment Fund of the Federal Employes Retirement System. Drugim riječima, prestali su ulagati u buduće penzije državnih zaposlenika.

Nakon šokantnih upozorenja Janet Yellen, demokrati su u Kongresu izglasali povećanje limita zaduživanja, ali su to republikanci sabotirali u Senatu. Sad demokrati mogu iskoristiti izvanrednu proceduru u Kongresu za povećanje limita jer se očigledno ne mogu osloniti na podršku republikanaca, ali za to bi im moglo trebati više tjedana. Kako i dalje nije jasno koliko još dugo Sjedinjene Države mogu plaćati svoje obveze, najednom pitanje defaulta Amerike s teškim posljedicama postaje realna opasnost.

Jedan od guvernera Federalnih rezervi Lael Bfrainard upozorio je zakonodavce kako "Kongres mora napraviti iskorak jer ima odgovornosti". Yellen ponovno pak iznova upozorava kongresnike kako bez povećanja limita zaduživanja slijedi "katastrofalan događaj za ekonomiju".

Važan republikanac u Senatu, Mitch McConnell, objašnjava odluku da privremeno onemoguće dizanje limita zaduživanje sljedećim riječima: "Nema šanse da republikanci pomognu demokratima oko kreditnog limita kako bi mogli provoditi socijalističku agendu koja će naštetiti američkim obiteljima i pomoći Kini".

Treba voditi računa kako istodobno administracija predsjednika Joea Bidena pokušava izgurati zakon o ulaganjima u infrastrukturu težak 1,2 tisuće milijardi dolara i ukupni paket socijalnih investicija od 3,5 tisuće milijardi dolara. Oko toga Bidenova administracija ne vodi polemike samo s republikancima, nego i unutar demokratskih redova.

Valja voditi računa o tome kako je tržište američkog duga teškog 22 tisuće milijardi dolara zapravo epicentar svjetskih financija te bi potres na tom tržištu sigurno imao globalni šok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56