REPORT GOJKA DRLJAČE

Ključni japanski sponzori traže odgodu Olimpijskih igara za nekoliko mjeseci: Brine ih hoće li doći dovoljno ljudi

Radi se o 47 japanskih kompanija koje sa 3 milijarde dolara podržavaju Olimpijske igre
Olimpijske igre
 Behrouz Mehri/AFP

Sada i ključni sponzori traže odgodu Olimpijskih igara u Tokiju za nekoliko mjeseci kako bi osigurali veću posjećenost. Sponzori su iza zatvorenih vrata tijekom nekoliko zadnjih tjedana potiho lobirali kod organizatora za odgodu jer se boje da se epidemiološka situacija još nije dovoljno smirila kako bi mogli računati s doista visokom posjetom. Radi se o 47 japanskih kompanija koje sa 3 milijarde dolara podržavaju Olimpijske igre. S tolikim novcem Olimpijada u Tokiju postala bi sportski događaj s najvećom financijskom podrškom u povijesti.

No, dobro upućeni u tijek razgovora između sponzora i organizatora ipak ne vjeruju kako će nezadovoljstvo sponzora značajno utjecati na organizatore Igara, iako je logično odgoditi igre kako bi se pričekalo da se cijepi što veći postotak japanske populacije. Japan je do sada cijepio samo 11 posto stanovništva, što organizatore Igara dovodi u situaciju da odluku o tome u kojoj mjeri će otvoriti natjecanja za gledatelje donosi doslovno neposredno prije samog početka.

Ta neizvjesnost, naravno, užasava kompanije – banke, osiguravatelje, industrijske sponzore – koje su računale na žive korporativne evente. Bez gledatelja, za njih značajni dio priče gubi smisao. Poručuju kako je njihovo ulaganje bez gledatelja propala investicija te inzistiraju na odgodi kako bi vratili dio onoga što su prokockali jer su se obvezali na financiranje Olimpijade. Dio sponzora strahuje pak da bi prerana Olimpijada mogla pogoršati epidemiološku situaciju u zemlji, što bi moglo negativno utjecati na njihov korporativni imidž. Do početka Olimpijade je, ako ne bude odgode, preostalo pedesetak dana.

Inače, treba znati kako oko 80 posto japanskih građana također želi otkazivanje ili odgodu Olimpijade.

Japan tijekom cijele epidemije ima daleko bolju epidemiološku situaciju u usporedbi sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom. Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje broja smrti na milijun stanovnika od početka pandemije pa sve do danas.

image
Dnevni broj zaraženih

Ostalo je nejasno kako je tako velika zemlja kao Japan uspjela bez previše radikalnih mjera imati tako dobru epidemiološku situaciju tijekom cijele pandemije, pa čak i uz sporo cijepljenje u odnosu na ostale velike zemlje. Ispod je grafikon Oxford Strigency indeksa koji pokazuje kako je tijekom pandemije Japan imao puno liberalnije mjere u odnosu na Sjedinjene Države.

image
Mjere
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:13