COVID-19

KOLIKO DOISTA VIRUS OSTAJE NA POVRŠINAMA? Stručnjaci odgovaraju na pitanje koliko su opasni dostava i namirnice iz trgovine

 Ilustracija / CROPIX

Sve više ljudi ostaje u svojim domovima kako bi izbjegli kontakt s onima potencijalno zaraženima Covidom-19. No u svjetlu nedavnih izvješća američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kojem stoji da je RNA koronavirusa pronađen na kruzeru Diamond Princess čak 17 dana nakon što su otišli svi putnici, postavlja se pitanje koje su potencijalni opasnosti dostave paketa, kupovine namirnica i dodirivanja površina.

O tome su za Guardian svoje mišljenje iznijeli doktor Akiko Iwasaki, imunolog sa Sveučilišta Yale i doktorica Julia Marcus, epidemiologinja s Harvarda.

Znači li izvješće s Diamond Proncessa da virus ostaje na površinama i do 17 dana?

Dr. Julija Marcus: 'Tijekom istrage CDC-a pronađeni su dijelovi RNA virusa (ribonukleinska kiselina koja nosi genetske informacije o virusu) u kabinama koje još nisu bile očišćene. Ali da budemo skroz jasni, to znači da je virus detektiran, ali ne mora značiti da bi se netko zarazio dodirivanjem tih površina.

Dr. Akiko Iwasaki: 'To samo znači da su dijelovi virusa ostali na površinama. Virus treba mnoge druge komponente da bi se moglo reći da je nedirnut. Ako imate djeliće RNA, to nije čitav virus. Trebate čitav netaknuti genom. Malo RNA ne znači da postoji infekcija.'

Koliko dugo virus može preživjeti na površinama?

Marcus: 'Medicinski časopis New England upravo je objavio studiju u kojoj je testirano koliko dugo virus može ostati stabilan na raznim površinama u kontrolioranim laboratorijskim uvjetima. Ustanovili su da se virus može detektirati četiri sata na bakru, na kartonu 24 sata, a na plastici i do 72 sata. Ali važno je istaknuti da se količina virusa rapidno smanjuje na svim površinama, pa se vjerojatno smanjuje i mogućnost zaraze dodirivanjem tih površina.'

Možemo li se zaraziti samo malim djelićem virusa?

Iwasaki: 'Potrebna je određena količina virusnih čestica kojoj morate vbiri izloženi da biste se zarazili. Ako na prstu imate samo jednu česticu virusa, nije vjerojatno da ćete se inficirati. Neki su virusi vrlo potentni pa je dovoljno tek 10 čestica da biste se zarazili, a kod nekih drugih potrebni su milijuni. Što ste manjoj količini virusa izloženi, manja je šansa za zarazu. Zato je važno koliko virusa ostaje na površinama.

Ima li razlike u tome je li se netko zarazio preko kontaminirane površine ili kontaktom sa zaraženom osobom?

Marcus: 'Koliko sada znamo, puno je lakše zaraziti se kontaktom sa zaraženom osobom, nego dodirivanjem inficiranih površina. No svejedno je važno paziti što dodirujemo, pogotovo radi li se o površinama koje dodiruje mnogo ljudi, te pažljivo oprati ruke nakon dodirivanja stvari. Na primjer, javni prijevoz i trgovine s namirnicama posebno su opasni.'

Iwasaki: 'Virus je prilično stabilan na površinama poput plastike i metala na kojima mogu ostati i nekoliko dana. Stoge je moguće danetko zaražen ostavi viruse na površini koju onda dotakne netko drugi i potom si dotakne lice.'

Postoji li opasnost da se zarazimo preko namirnica iz trgovine ili paketa koji su nam dostavljeni?

Marcus: 'Ta opsanost je mala, ali postoji. Ako je dostavljač zaražen, to može biti put transmisije. Preporučio bih da svaki put kad vam netko novi dolazi u kuću, pažljivo operete ruke.'

Iwasaki: 'Virus je dosta stabilan na kartonu. Jednom kad preuzmete pakete, brzo ih otvorite, operite ruke i ne dodirujte lice. Takvim mjerama možete smanjiti opasnost od zaraze.'

Je li moguće da je sadržaj kontaminirao onaj tko ga je pakirao?

Iwasaki: 'Mogućnost zaraze definitivno postoji, ali je vjerojatnije da će površina paketa biti kontaminirana njego sam sadržaj jer mnogo više ljudi dodiruje paket. A s obzirom da paketi putuju danima, eventualni virus unutra već će biti neaktivan kad kad paket stogne do vas,'

Imate li kakve savjete za čišćenje površina?

Marcus: 'Dobro je rutinski čistiti sve površine koje se puno dodiruju, poput kvaka od vrata i WC-a. Obična sredstva za čišćenje su učinkovta, uključujući izbjeljivač i alkohol, s tima da alkoholna sredstva moraju sadržavati bar 70 posto alkohola. Ako je nekome u vašem kućanstvu dijagnosticiran Covid-19, tada čišćenje i dezinficiranje postaje još važnije.'

Iwasaki: 'Administracija za hranu i lijekove (FDA) je izdala popis proizvoda za kouje se zna da učinkovito uklanjaju Covid-19. Virus neće preživjeti u sapunici i alkoholu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:46