NEMA UBLAŽAVANJA MJERA ZA USKRS

O popuštanju se može početi razmišljati kad pet dana zaredom budemo imali pad oboljelih

 
 Marko Todorov / CROPIX

Najveći broj oboljelih u jednom danu jasno daje do znanja da popuštanja strogih mjera uvedenih zbog izbijanja pandemije koronavirusa tako skoro neće biti.

Na tom tragu, vodeći epidemiolog i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, rekao je kako se o popuštanju mjera može početi razmišljati ako pet dana zaredom imamo pad broja novooboljelih. No, u ovom trenu, brojke govore da se to neće tako skoro dogoditi. Danas smo prešli tisuću oboljelih, a bližimo se i granici od sto novooboljelih u roku od 24 sata.

Uzlazna krivulja

- U ovom trenutku kad imamo uzlaznu krivulju, to jest dnevno povećanje broja oboljelih, ne možemo razmišljati o popuštanju mjera, nego treba pričekati da nam taj broj počne opadati.

Slavlje i higijena

Smatramo da se Uskrs može proslaviti i uz poštivanje mjera higijene i socijalnog distanciranja. Ovo nije vrijeme za putovanja. Koronavirus ne poznaje vikend, blagdane ni rođendane, zato trebamo ostati disciplinirani i ostati doma - odgovorili su nam jučer iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na naše pitanje koliko je izgledno da će uskoro Stožer početi ublažavati ranije donijete zabrane i ograničenja vezana uz borbu protiv širenja zaraze koronavirusa.

Za deset dana je najveći katolički blagdan, Uskrs, no ove godine će sigurno biti drugačiji nego što smo naviknuli. Štoviše, svi oni koji odluče prekršiti mjere i otići u posjetu obitelji mogli bi biti kažnjeni.

- Uskrs u normalnim okolnostima znači okupljanje obitelji, ali nalazimo se u izvanrednoj situaciji i mora biti jasno da do Uskrsa mjere neće popustiti. Stoga obiteljska okupljanja nikako nisu poželjna, dapače, mogu stvoriti ogromne probleme - kaže Krunoslav Capak.

To znači da nikako ne smijemo ići u posjete obitelji, samo da bismo čestitali Uskrs. Nikako se ne smije obiteljski okupljati, nego blagdan proslaviti u krugu onih s kojima smo inače u kućanstvu.

- Ne bi bilo gore stvari nego otići roditeljima koji su stariji i ionako spadaju pod najugroženiju skupinu, tako ih se može jako ugroziti. Smatram da je gotovo nepotrebno govoriti da se niti slučajno ne smije ići u domove za starije i nemoćne kojima to može ugroziti život - kaže Capak i dodaje da će biti još Uskrsa, a da se u današnje vrijeme s obiteljima možemo vidjeti preko raznih videopoziva.

Napominje i da je Crkva također svjesna ugroze, te da i sam papa Franjo provodi mjere prevencije. Misa se može pogledati na televiziji, vjernici se mogu pomoliti kod kuće, a vremena za proslave će biti naknadno.

Čuvanje zdravlja

- Sada je najvažnije sačuvati zdravlje i spriječiti širenje bolesti. Primjerice, ovo zadnje povećanje broja oboljelih direktno se može povezati s bliskim obiteljskim kontaktima, i onim samo ću nakratko svratiti - napominje Capak. Nema nakratko, nema nikako - dodaje.

- Moramo biti razumni i izdržati. O popuštanju mjera, tako u ovom trenu nema govora, a kada će biti ovisi upravo o disciplini i pridržavanju mjera koje su propisane, a one se tiču izbjegavanja socijalnih kontakata. Kada će doći do popuštanja ne mogu reći, a koje će biti prve mjere, naravno ticat će se gospodarstva. Neće najednom sve biti ukinuto.

No čim se stvore uvjeti počet će se raditi na gospodarstvu, trgovini, proizvodnji usluga koje su nam potrebne. Naravno, to ne znači da ćemo tada moći na druženja, u kafiće i restorane. Ono bez čega možemo, morat ćemo bez toga dok nam situacija ne dopusti drugačije. Ako se mjere popuste prije nego što je to sigurno, može se napraviti samo veći problem koji može rezultirati povećanjem broja oboljelih, a tek tada će situacija biti najgora i trajat će još duže.

Stoga apeliram još jednom na sve - socijalna distanca. Poljubac staroj majci i ocu za Uskrs je kratkotrajno veselje, dok u nekim situacijama može postati životna tuga - zaključuje Capak.

Epidemiološki trend

Drugim riječima, to što je za deset dana najveći kršćanski blagdan neće imati nikakvog utjecaja na Stožer prilikom njihovih stalnih procjena učinaka donesenih mjera i zabrana, kao i eventualnog ublažavanja ili ukidanja nekih od njih.

Čini se da su neki od nas preoptimistično “pročitali” izjave koje su u posljednjih dva dana davali članovi Stožera odgovarajući na pitanja novinara kada će i pod kojim uvjetima doći do popuštanja, odnosno ublažavanja (ili ukidanja) mjera i zabrana koje su donesene zbog suzbijanja širenja zaraze koronavirusa, te hoće li takve odluke biti donesene do Uskrsa.

Tako je šef Stožera Davor Božinović prekjučer na Novoj TV rekao kako se cijelo vrijeme balansira između restriktivnih mjera i popuštanja ovisno o epidemiološkoj situaciji u zemlji:

“Imamo trend u kojemu broj oboljelih ne raste eksponencijalno, raste linearno i važno je sačuvati taj trend. Bilo bi sjajno kad bi broj oboljelih padao nekoliko dana, onda bismo vjerojatno išli prema nekim dodatnim olakšavanjima. Ali to je sve stvar koja se procjenjuje na dnevnoj bazi”.

ŠTO TREBA IZBJEGAVATI:

- obiteljska okupljanja

- posjećivanje starijih članova obitelji, osobito u staračkim domovima

- okupljanja pred crkvama

- čestitanje susjedima uz zagrljaje i poljupce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:26