STRAH OD PROMJENE

KOMENTAR VIKTORA VRESNIKA Obama ili Romney? Kao i obično, pobijedit će strah!

Kao i obično, pobijedit će strah, najvjerojatnije strah od neizvjesnosti koju bi mogla donijeti promjena

Američka poslovna zajednica često je bila veoma nezadovoljna politikom Baracka Obame. Zamjerali su mu da je neprijatelj biznisa, socijalist - što je u SAD-u i danas više od pogrde, da je paralizirao ekonomiju, zagušio financije nametima, da nije dorastao trenutku i, naravno, da nije ispunio nijedno od obećanja postavljenih u vrijeme kampanje. Amerika je bila u krizi prije četiri godine, Amerika je u krizi danas, upiru Obamini kritičari prstom u najnovije, i dalje loše, statistike o zaposlenosti.

Odnosi između Obame i američke poslovne zajednice nisu pucali samo kada je u pitanju najkrupniji kapital, nego i kada se u Kongresu raspravljalo o lokalnim malim poduzetnicima koji mu još uvijek ne mogu zaboraviti rečenicu izgovorenu u žaru kampanje, kojom je sugerirao da nisu oni jedini zaslužni za uspješnost svojih biznisa. Slaba mu je korist bila kada se poslije “vadio” na učitelje i graditelje cesta i mostova.

“Hoće li se bivši predsjednik Obama uključiti u kružok globalnih predavača”, ironizirao je Obamin maestralni gaf Steve Forbes, većinski vlasnik i glavni urednik istoimenog američkog magazina. Forbes, zajedno s kružokom velikih kapitalista u čije se ime svojedobno i sam kandidirao za američkog predsjednika, najteže streljivo protiv Obame pronalazi u “bezdanu dubokog promašaja” američke monetarne politike koja je dopala šaka njima nimalo bliskom dvojcu Bernanke/Obama. “Nijedna središnja banka bilo koje značajnije države nije vodila takvu destruktivnu politiku još od 1970-ih. Prije toga, gotovo stoljeće ranije, njemačka je središnja banka stvorila hiperinflaciju koja je pomogla u stvaranju povoljnog okruženja za naci-revoluciju.” Prilično gadna optužba.

S Mittom Romneyjem je stvar drukčija, suprotna. Kao suosnivača Bain Capitala, jednog od najvećih private equity fondova, i čovjeka mutne porezne prošlosti, od početka ga smatraju problematičnim kandidatom. Za razliku od “neprijatelja biznisa” Obame, Romneyjeva je mana to što je suviše blizak Wall Streetu, a da bi mu se moglo vjerovati.

Bogati plutokrat, kako ga zovu manje prijateljski nastrojeni mediji, i sam je dio zajednice koja je uvelike pridonijela potonuću ekonomije i malo tko je danas na to spreman zažmiriti. Možda bankarski Wall Street, ali koliko je bankara i krupnih kapitalista učipljenih u velike fondove poput Baina u odnosu na ostatak biračkog tijela u SAD-u? Kao i obično, pobijedit će strah, najvjerojatnije strah od neizvjesnosti koju bi mogla donijeti promjena.

Obamin ostanak u Bijeloj kući bio bi najmanje loš ishod izbora za Ameriku, napisao je nedavno analitičar londonskoga Financial Timesa, izbjegavši tako čvršće opredjeljenje za “lijevog” i “biznisu nesklonog” kandidata. U krizi uvjerljive ponude koja bi prije izbora jasnije pokazala koji je od kandidata spremniji za izvlačenje SAD-a, pa onda i svijeta iz krize koju je Amerika prva zakuhala, biznisu po prirodi sklon FT ipak je sugerirao da bi Obamino iskustvo moglo biti korisnije od Romneyevih priča o nadi.

Još jednom ozbiljnom Romneyjevom pogreškom pokazala se ustrajnost u povlačenju usporedbi s Ronaldom Reaganom, predsjednikom koji je “ukinuo” hladni rat i, zajedno s papom i ruskim predsjednikom Mihailom Gorbačovom, uveo kapitalizam u Istočnu Europu. Romney, piše FT, barem djelomično vjeruje kako je Reagan pobijedio u hladnom ratu tako što je oštro povećao proračunski izdatak za obranu i zato danas najavljuje povratak hladnoratovskog financiranja Pentagona. Rusija je, međutim, bila potrošena i financijski i kao velesila davno prije nego što je Reagan sjeo u Bijelu kuću.

I još nešto: dok je Reagan legalizirao ostanak tri milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u, Romney im danas, uoči izbora, sugerira da se pripreme za odlazak. To možda dobro zvuči uhu nezaposlenog domaćeg radnika, ali malim poduzetnicima koji (da, protuza- konito) šire svoje mršave biznise uz pomoć jeftinog rada ilegalnih imigranata svaka pomisao na još oštriju kontrolu zaposlenika danas ledi krv u žilama. Izgube li njih, i sami će se naći u vojsci nezaposlenih u jednoj od ekonomski najgorih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:55