STAR 125 GODINA

Konačno je otkriven strogo čuvani recept za Coca-Colu?

Čini se da je otkriven strogo čuvan recept za Coca-Colu koji znaju samo dvojica zaposlenika kompanije, a originalan zapis čuva se u bankovnom sefu i glasi za jednu od najčuvanijih tajni svijeta već punih 125 godina

Otkrivena je tajna strogo čuvanog recepta za Coca-Colu. Tvrdi to web-stranica Thisamericanlife.org , navodeći da su sastojci i njihova količina potrebna za dobivanje najpoznatijeg pića na svijetu objavljeni još 1979. u jednim američkim novinama, ali tada nitko na to nije obraćao pažnju. Web-stranica donosi 32 godine star članak i sliku koja vrlo vjerojatno prikazuje kopiju originalnog recepta, što je potvrdio povjesničar i autor knjige 'For God, Country and Coca-Cola' Mark Pendergrast.

Recept sa slike vjerojatno je zapisao prijatelj 'oca' Coca-Cole, farmaceuta Johna Pembertona iz Atlante, a zapis se sačuvao kroz generacije. Pemberton je do danas najpopularnijeg napitka došao sasvim slučajno, kuhajući u dvorištu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio Coca-Colu koja nije bila gazirana. No, uskoro je saznao da, kako bi piće bilo gazirano, treba dodati ugljični dioksid, a sve ostalo je povijest.

Osim vode, koja čini 90% pića, glavni sastojci Coca-Cole su ugljični dioksid, karamel, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein. Ako slika koju objavljuje Thisamericanlife.org doista prikazuje i njihove prave omjere, to bi značilo da je nakon punih 125 godina otkrivena jedna od najbolje čuvanih svjetskih tajni, s obzirom da se jedini primjerak originalnog recepta čuva u bankovnom sefu, a samo dva zaposlenika kompanije znaju cijelu formulu koja tom gaziranom piću daje prepoznatljiv okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:13