PETER PIOT

Konačno se i mene nakon 40 godina istraživačkog rada dočepao jedan virus... Bio sam na samrti, ali evo me natrag i znam što nam korona dugoročno nosi!

Peter Piot
 Jonathan Chow / EyePress News via AFP

Peter Piot, znanstvenik koji je sudjelovao u otkriću virusa ebole i direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu opisao je svoj susret sa smrću nakon što se zarazio koronavirusom, piše The Guardian.

Profesor nikad ranije nije bio ozbiljno bolestan, ali nakon 40 godina proučavanja i predvođenja globalnog odgovora na razne zarazne bolesti, uključujući AIDS, izjavio je: - Sad me se virus napokon dočepao.

Piot, kojem je dodijeljena počasna titula viteza za doprinos znanosti 2017. se još uvijek oporavlja od virusa nakon što je bio hospitaliziran zbog teške upale pluća.

Profesionalna ekspertiza i osobno iskustvo dali su mu izvrstan uvid u potencijalni utjecaj virusa na javno zdravlje, uz predviđanje da će puno ljudi imati kronične probleme s bubrezima i srcem.

On se nada da će kriza ipak oslabiti političke tenzije oko cjepiva i prisiliti antivakserske aktiviste da ponovno razmotre svoje pozicije, kao i da se krene u reformu Svjetske zdravstvene organizacije WHO).

U svom prvom intervjuu nakon što je zaražen virusom, profesor je kazao da je počeo pokazivati simptome 19. ožujka kad je dobio visoku temperaturu i jaku glavobolju.

Imao je i druge simptome, koji tada nisu bili povezivani s koronavirusom. - Moja lubanja i kosa su boljeli, što je bilo neobično, kazao je u intervjuu za belgijski magazin Knack.

U to vrijeme nije kašljao, ali njegov instinkt mu je rekao da je to koronavirus. Mislio je da će to proći i nastavio je raditi kao posebni savjetnik Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije.

Nije očekivao da će ga virus napasti nakon što je četiri desetljeća izbjegavao zarazne bolesti koje proučava.

- Posvetio sam život borbi protiv virusa i konačno, oni su mi se osvetili. Tjedan dana sam balansirao između neba i zemlje, na rubu mogućeg kraja, kazao je.

- Nikad nisam bio ozbiljno bolestan i zadnjih deset godina nisam uzeo dan bolovanja. Živim prilično zdravim životom i redovito hodam. Jedini rizik za koronavirus je moja dob, imam 71 godinu. Optimist sam, pa sam vjerovao da će sve to proći, kazao je.

Piot je bio jedan od vodećih kritičara reakcije na epidemiju ebole u zapadnoj Africi 2014. kakvu su ponudili UN i Svjetska zdravstvena organizacija. Smatrao je da je ta reakcija prespora.

- Drago mi je da sam dobio koronu, a ne ebolu, iako sam u znanstvenoj studiji pročitao da imate 30 posto šanse da umrete ako završite u britanskoj bolnici s Covidom-19. To je otprilike ista ukupna smrtnost kakva je bila od ebole u zapadnoj Africi 2014., kazao je za medije.

Nakon dva tjedna samoizolacije, Piot je završio u bolnici.

Profesor je tijekom bolesti imao izrazito nizak udio kisika, stanje kad pacijenti nemaju problem da dođu do daha niti osjećaju bol, ali imaju dovoljno niske razine zasićenja kisikom da bi se pojavila nesvjestica.

- Snimke su pokazale da imam tešku upalu pluća, što je tipično za Covid-19, a osim toga sam istovremeno imao i bakterijsku upalu pluća. Stalno sam se osjećao iscrpljeno, iako obično imam puno energije. To nije bila samo slabost nego potpuna iscrpljenost. Nikad neću zaboraviti taj osjećaj. Morali su me hospitalizirati, iako sam u međuvremenu bio negativan na virus. To je također tipično za Covid-19: virus nestaje, ali njegove posljedice ostaju tjednima, kazao je.

- Bojao sam se da ću odmah završiti na respiratoru jer sam vidio znanstvene radove koji pokazuju da oni povećavaju vaš rizik da umrete. Bio sam vrlo uplašen, ali srećom samo su mi dali masku s kisikom i to je funkcioniralo. Završio sam u izolacijskoj sobi u predsoblju odjela za intenzivnu skrb.

- Dijelio sam sobu s beskućnikom, kolumbijskom čistačicom i čovjekom iz Bangladeša. Svo troje su bili dijabetičari. Dani i noći su bili usamljeni jer nitko nije imao energije da razgovara. Tjednima sam mogao samo šaptati: čak i sad moj glas predvečer gubi snagu. Uvijek sam imao to pitanje u glavi: kakvog ću zdravlja biti kad ovo završi?, ispričao je.

Pušten je iz bolnice nakon tjedan dana, ali je nekoliko dana kasnije opet završio u bolnici.

Imao je 'bolest pluća uzrokovanu upalom, koju je uzrokovala hipercitokinemija'. - To je rezultat toga što je imunitet bio pod snažnim udarom bolesti, kazao je Piot, piše The Guardian.

Piot se još uvijek oporavlja i upozorava da što više učimo o virusu više nam se novih pitanja pojavljuje. - Širom svijeta će biti stotine tisuća ljudi, možda i više, kojima će cijeli život trebati tretmani poput bubrežne dijalize, predviđa znanstvenik.

- Učimo o svemu za vrijeme epidemije. Zato me toliko iritiraju komentatori koji, bez previše promišljanja kritiziraju znanstvenike i zakonodavce koji se izrazito trude da epidemiju stave pod kontrolu. To nije fer, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:10