DIJALOGOM DO MIRA

KONFERENCIJA O SIGURNOSTI U MÜNCHENU Stiže četrdesetak čelnika, raspravljat će se o klimatskim promjenama, budućnosti europskog projekta...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2020. u 08:51

French President Emmanuel Macron speaks during a meeting hosted by the French Agency for Biodiversity (Office francais de la biodiversite - OFB) at the Majestic Congress Center in Chamonix, French Alps, on February 13, 2020, after he visited the 'Mer de Glace' glacier. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
AFP

Emmanuel Macron

Četrdesetak šefova država i vlada očekuje se ovoga vikenda na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, vodećem svjetskom forumu za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Godišnji skup, koji se održava 53. put, otvorit će u petak njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

U glavni grad Bavarske prvi put dolaze francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a SAD šalje čak trojicu predstavnika, državnog tajnika Mikea Pompea, ministra obrane Marka Espera i energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasao za Trumpov opoziv.

Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana - Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također sudjeluju na skupu na kojem će Hrvatsku predstavljati premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

U vrijeme kad svijet strahuje od širenja epidemije koronavirusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.  

Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva raspravljat će od petka do nedjelje o aktualnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.

Nemiri od Libije do Perzijskog zaljeva, klimatske promjene, budućnost europskog projekta i transatlanski odnosi bit će u središtu rasprava u luksuznom hotelu Bayerischer Hof koji će tri dana biti jedno od najzaštićenijih mjesta na svijetu.

- Imamo više užasnih kriza, više strašnih nedjela nego što to uopće možemo zamisliti - rekao je uoči konferencije njezin predsjednik Wolfgang Ischlinger.

Od prve konferencije 1963. München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenuta u vrijeme hladnoga rata, konferencija im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo