NOVA BOJIŠNICA

Kongres: Kineska vlada organizira hakerske napade na tvrtke u SAD-u

Hakeri su strpljivo tražili računala u kojima su pohranjeni podaci koji su im zanimljivi
 SIPA

WASHINGTON - Da biste se dokopali tajnih dokumenata, danas više nije potrebno slati agenta da zavede tajnicu pa se noću ušulja u zgradu i snimi podatke na mikrofilm. Sada je to puno jednostavnije i učinkovitije - potrebno je nekoliko dobrih hakera, pa bio to i napad na američke tvrtke uključene u vojne programe.

Upravo je to zaključak izvješća koje je predstavljeno u američkom Kongresu, u kojem se opisuje napad hakera na jednu američku tvrtku “uključenu u razvoj najmodernije tehnologije” 2007. godine, čije se ime ne navodi. No, osim opisa napada, još je važnije da su stručnjaci koji su radili na tom izvješću zaključili kako iza napada stoji vlada u Pekingu.

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu je odbacio zaključke. - Riječ je o produktu hladnoratovskog mentaliteta - rekao je Wang Baodong.

Prema izvješću, hakeri su djelovali s adrese u Kini, strpljivo tražili računala zaposlenika s dokumentima koji ih zanimaju. U sustav su ušli koristeći isti protokol kojim se omogućuje ulazak zaposlenicima kompanije kad nisu u uredu i odjednom su kopirali i prebacili sve podatke za koje su bili zainteresirani koristeći kompanijin server za elektronsku poštu na svoje lokacije.

Sustavi zaštite u kompaniji su uočili izlazak podataka, “ali ne prije nego što je značajna količina podataka već bila izvučena”.

Poznati napadi:



* 1999. - Nakon što je u napadima na Beograd pogođena kineska ambasada, slijedio je niz hakerskih napada na web stranice vlade SAD-a

* 2001. - Poslije sraza američkog i kineskog zrakoplova slijedi niz uzajamnih napada

* 2004. - Kineski hakeri napali više američkih vojnih sustava, uključujući i Obrambenu agenciju za informacijske sustave 12006. - Kineski hakeri napali Američki pomorski vojni koledž i ostavili ga bez weba i e-maila

* 2007. - Napad na 1100 zaposlenika u Nacionalom laboratoriju u Oak Ridgeu i ulazak u bazu podataka o nuklearnom oružju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13