NA VRUĆEM STOLCU

Kongresnici šefu BP-a: Imate stotine bušotina, a upravo nas to i zabrinjava

Tony Hayward je rekao da mu je žao zbog incidenta i da nije bio uključen u donošenje odluka
BP CEO Tony Hayward testifies during a House Oversight and Investigations subcommittee hearing on the role of BP in the Deepwater Horizon Explosion and oil spill, on Capitol Hill in Washington, Thursday, June 17, 2010. (AP Photo/Alex Brandon)
 AP

WASHINGTON - Što je s prijašnjim problemima kod bušenja te bušotine? - Nisam imao saznanja o tome.- Jesu li BP-jevi inžinjeri koristili riskantan dizajn bušotine da bi uštedjeli novac? - Nisam bio uključen ni u kakvo donošenje odluka. - A što je s pogrešnim radovima na betoniranju kod zatvaranja bušotine?

Frustrirani kongresnici

- Nisam inženjer za betoniranje - odgovarao je generalni direktor BP-ja Tony Hayward smirenim glasom, a da se nije dao smesti, frustriranim kongresnicima u četvrtak tijekom dugoiščekivanog saslušanja, za koje su se nadali da će im rasvijetliti razloge zbog kojih je došlo do izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

U nemogućnosti da dobiju konkretan odgovor na pitanja vezana uz istragu američkog Kongresa, čiji rezultati pokazuju da je BP “zaobilazio pravila” kako bi uštedio novac, istražni panel je optužio Haywarda za nesuradnju i izvlačenje.

- Mislim da se izvlačite. Vi ste kapetan broda - rekao mu je republikanac Phil Gingrey.

- Ne izvlačim se. Jednostavno nisam bio uključen u proces donošenja odluka - odgovorio mu je Hayward, čiju je uvodnu riječ prekinula ljutita uzgajivačica rakova Diane Wilson iz Teksasa, koja mu je, crnih ruku, vikala: - Tony, trebalo bi te optužiti za zločin!

Hayward je kongresnicima rekao da mu je iskreno žao zbog nesreće, koja ga je duboko pogodila, ali da je još prerano govoriti o uzrocima. Odluke su, ustvrdio je dok se branio od optužbi, donosili njegovi podčinjeni.

- S poštovanjem, gospodine, svake godine bušimo stotine bušotina diljem svijeta - rekao je u jednom trenu republikancu Michaelu Burgessu. - Da, znam. Upravo me to trenutno i plaši - odgovorio mu je dok je demokrat Bart Stupak optužio BP “da je zabrljao i išao prečacem kako bi uštedio novac i vrijeme”.

Stupak je Haywarda suočio i s podacima da je u proteklih pet godina u BP-jevim nesrećama poginulo 26 ljudi, a 700 je ozlijeđeno i da je BP u tom razdoblju imao 760 sigurnosnih “proklizavanja”, koja su ga koštala 373 milijuna dolara. U tih pet godina, ustvrdio je, Sunoco i ConocoPhillips su ih imali osam, a ExxonMobil samo jedno.

Iscurilo je jako malo

Zabrinjavajuće podatke otkrio je i Hayward. Prema njemu, u nalazištu nafte, kojim se hrani podivljala bušotina u Meksičkom zaljevu, vjerojatno se još uvijek nalazi oko dvije milijarde galona nafte, što znači da je dosad iscurilo samo između šest i tri posto ukupne količine tamošnjeg crnog zlata.

Hayward je na pitanje o vlastitoj zaradi, rekao da je 2009. primio šest milijuna dolara.

Svjedočenje je obilježio čudan istup republikanskog kongresnika Joea Bartona, iz Houstona u Teksasu, središtu naftne industrije u SAD-u, koji se "ispričao" BP-u jer je pod "iznudom" Obamine administracije pristao deponirati 20 milijardi dolara za posebni fond iz kojeg će se isplaćivati naknade stanovnicima i poslovnim vlasnicima iz Meksičkog zaljeva. Barton je zbog toga izložen snažnim kritikama sa svih strana političkog spektra i javnosti, pa se kasnije "ispričao zbog isprike".

Isprika nakon isprike

TV mreža CBS je u večernjem dnevniku izvijestila da je Barton od 2007. od naftne industrije primio 317,000 dolara donacija za svoju političku kampanju te da su svi članovi odbora od 2009. primili više od dva milijuna dolara iz istoga izvora.

Čisti računi

1. Troškovi koje je BP već podmirio ili će mu doći na naplatu zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu:

- BP je do sad već platio 1,8 milijardi dolara

- čišćenje bi moglo stajati 20 milijardi dolara

- ako mu presude da je bio “nemaran” pred federalnim zakonom, prijeti mu kazna od još 20 milijardi dolara

- BP je odlučio ubrizgati 20 milijardi dolara u fond za odštete

- troškovi sudskih tužbi mogli bi iznositi desetke milijardi, pogotovo u slučaju kriminalnih optužbi

2. BP-jeve stabilne financije, koje će mu, barem kako tvrde stručnjaci, omogućiti da preživi krizu

- prihodi u 2010. procjenjuju se na oko 30 milijardi dolara

- od ukidanja dividendi, priljeva novca i prodaje nekretnina BP bi ove godine mogao zaraditi 25 milijardi dolara

- od banaka može dobiti kredit od 10 milijardi dolara, koji je već dogovoren

- kako je dosad malo posuđivao, banke bi mu mogle odobriti još dodatnih 15 milijardi dolara kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48