HOĆE LI IZDRŽATI?

BP izdvaja 20 milijardi dolara za isplatu odšteta, u 57 dana izgubio čak 90 milijardi dolara

BP svaki kvartal ostvaruje 7 milijardi dolara prihoda

NEW YORK - British Petroleum (BP) pohranit će 20 milijardi dolara u fond za naknadu šteta izazvanih istjecanjem nafte iz njezine buštoine D eepwater Horizon u Meksičkom zaljevu.

Fond će biti pod upravom neovisnom o toj tvrtki, a vijes je objavljena nakon što je američkih predsjednik Barack Obama najavio kako će BP morati platiti sve troškove koji su uzrokovani najgorom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a.

Većini ribara, pa i svim hrvatskim uzgajivačima kamenica koji su podnijeli zahtjev, BP je isplatio prvu mjesečnu nadoknadu zato što su ostali bez posla. Vlasnik jednog broda, primjerice, ima pravo na 5000 dolara mjesečno. Time se ne odriče prava da kasnije dobije odštetu u punom većem iznosu.

Sve zabrinutiji ulagači

Ovo je samo mjesečna naknada koju BP daje dok nafta curi i more je zatvoreno za ribare. Ovo je samo jedan u nizu troškova kojima je izložena kompanija BP zbog izlijevanja nafte u more.

Nitko nije očekivao da će ova kriza potrajati tako dugo - već 57 dana - i svako njezino daljnje produljenje počinje predstavljati ozbiljne probleme za ovu donedavno moćnu kompaniju. Dionice BP-a su od 20. travnja, kad je došlo do havarije na platformi Deepwater horizont, pale 48 posto i na taj je način nestalo oko 90 milijardi od tržišne vrijednosti BP-a, kako prenosi CNN.

No, ulagači se više od svega boje konačnih troškova za nastale štete i čišćenje mora. BP je do ponedjeljka na sve operacije i naknade potrošio 1,6 milijardi dolara, a nafta i dalje curi, nastavljaju se operacije na kopnu, na moru i pod morem, prijeti opasnost zagađivanja plaža na Floridi, što bi izazvalo dodatne zahtjeve za odštetom.

- Prodali smo dionice BP-a čim nam je postalo jasno da curi puno više nafte nego što se pričalo. I nismo se ni osvrnuli - rekao je jedan od investitora. No, drugi smatraju da će BP, koji je krajem ožujka posjedovao oko sedam milijardi dolara u gotovini, ipak preživjeti ovu krizu. Naime, tvrtka svaki kvartal na drugim poljima zarađuje oko sedam milijardi dolara.

Lako do 20 milijardi

Zabrinutost budi informacija da je agencija za rejting Fitch smanjila u utorak kreditnu sposobnost tvrtke na BBB, što je ipak još razina povoljna za investicije. Upravo stoga analitičari financijskih agencija smatraju da bi BP mogao bez većih problema pribaviti 20 milijardi dolara za koje američki zastupnici zahtijevaju od kompanije da ih stavi na stranu. Od toga bi se formirao neovisno upravljan fond koji bi pokrivao troškove istjecanja. (T. K., CNN)

Iscuri i do 60.000 barela

WASHINGTON - Američka je vlada u utorak dodatno povećala procjenu količine nafte koja curi iz bušotine BP-a. Do sada se govorilo da najviše može isteći do 40.000 barela, ali najnovije procjene kažu da dnevno istekne između 35 i 60.000 barela nafte (između 5 i 9 milijuna litara). Promjena se “temelji na ažuriranim informacijama i znanstvenim procjenama”, a donijeli su je ministar energetike Steven Chu i ministar unutarnjih poslova Ken Salazar.

Ako se ti podaci uzmu u obzir, dosad je u more isteklo više od 540.000 tona nafte. Riječ je o najvećoj ekološkoj katastrofi u povijesti SAD-a, 14 puta većoj od izlijevanja nafte iz tankera Exxon Valdez. BP sada tvrdi da zahvaljujući kupolama uspijeva dnevno sakupiti do 18.000 barela nafte iz bušotine, a nada se da će do kraja lipnja moći sakupljati i do 50.000 barela. (Ž. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:58