OTKRIĆE TELEGRAPHA

KONZERVATIVNI LIST OTKRIVA TAJNI SOROSEV PLAN ZA BRITANIJU 'Čovjek koji je uništio središnju britansku banku financira kampanju za ostanak u EU!'

 
 REUTERS

Čovjek koji je uništio britansku središnju banku Bank of England, George Soros, stoji iza tajne urote o zaustavljanju Brexita, donosi jučerašnje izdanje konzervativnog britanskog lista Telegraph koji je bio u taboru za Brexit tijekom kampanje.

Soros, milijarder mađarskoga podrijetla, investitor, filantrop, ali i poznati politički aktivist, s nekoliko je biznismena pokušao pridobiti ključne torijevske donatore za ideju drugog referenduma o napuštanju EU te na taj način potkopati poziciju premijerke Therese May, navodi list. Naime, Soros je donirao 400.000 funti političkoj kampanji Best for Britain (Najbolje za Britaniju) koja bi trebala početi krajem mjeseca.

Strategija

Plan je kampanje nagovoriti zastupnike u britanskom parlamentu da glasaju protiv konačnog dogovora pregovarača s Bruxellesom kako bi došlo do još jednog referenduma ili do izvanrednih izbora. U dokumentu u kojem je izložena strategija kampanje navodi se da treba “probuditi zemlju” i u prvi plan gurnuti ideju da Brexit nije prošlo svršeno vrijeme, odnosno da nije kasno zaustaviti izlazak iz Unije. Između ostalog, naglasak bi trebao biti na mobilizaciji mladih, što se planira nizom koncerata i skupova. Potrebno je, navodi se u dokumentu koji je dobio Telegraph, pritisnuti zastupnike iz stotinu izbornih jedinica koje su glasale protiv izlaska. Koristit će se strategije gerilskog marketinga za stvaranje ozračja koje ide u prilog kampanji.

U tu je svrhu Soros prošli ponedjeljak zabavljao šest velikih donatora u svojoj vili u elitnoj londonskoj četvrti Chelsea. Prisutni su bili i Stephen Peel, biznismen i bivši olimpijski veslač, te lord Malloch-Brown, bivši laburistički ministar koji je na čelu kampanje Best for Britain. Na večeri je bio i Martin Sorrell, direktor oglašivačke kompanije WPP. Donatori su na večeri saznali da je cilj kampanje “osvojiti podršku javnosti za ostanak tako da protiv Brexita bude premoćna većina građana, a kampanja bi se trebala voditi do lipnja ili srpnja ove godine”.

Očekuje se da će građani pritisnuti svoje zastupnike. Kampanja mora pridobiti dovoljan broj zastupnika koji će glasati protiv dogovora o Brexitu koji će parlamentu predstaviti premijerka May. To će najvjerojatnije izazvati novi referendum ili izbore, navodi se u dokumentu. “Naša pobjeda mora biti dovoljno moćna da uvjeri Europu da je naš povratak trajan”, navodi se još u dokumentu.

Crna srijeda

No, čini se da donatori nisu uvjereni pa Telegraphovi izvori tvrde da su otišli ne obećavši pomoć. Stav Sorosa i Peela o Brexitu je odavno poznat. Lani je Soros rekao da je Brexit gubitnička situacija “kako god okreneš”, a Peel je izjavljivao da je moguće poništiti Brexit. Soros je Britancima naročito zanimljiv u ovom kontekstu.

Dobro su ga upoznali prije 25 godina i nikad mu nisu zaboravili to što je zaradio milijardu funti kladeći se protiv britanske valute prije nego što se Ujedinjeno Kraljevstvo uz velike gubitke povuklo iz Europskog tečajnog mehanizma. Na tzv. Crnu srijedu 1992. Soros se obogatio, a britanska je blagajna izgubila najmanje tri milijarde funti zbog povlačenja iz mehanizma koji je prvi korak za ulazak u eurozonu. “Za razliku od tada, Soros sad želi zadržati Britaniju u europskom sustavu”, napomenuo je Telegraph.

Sorosev aktivizam u Britaniji, ili točnije financiranje aktivizma, nije njegov jedini, a ni prvi politički angažman. Nedavno je optužen za organizaciju skupova protiv Donalda Trumpa te za uplitanje u politiku nekoliko europskih zemalja, uključujući i rodnu Mađarsku čija je ultrakonzervativna i ksenofobna vlada donijela zakon uperen protiv Soroseva Srednjoeuropskog sveučilišta. Njegova zaklada Otvoreno društvo optužena je da je financirala rušenje ukrajinske i gruzijske vlade. Telegraph je podsjetio da je Soros nedavno bio u Bruxellesu kod Jean-Claudea Junckera, šefa Europske komisije.

Pitanja

U strateškom dokumentu boraca protiv Brexita navodi se i plan o financiranju Pokreta za Europu, još jedne kampanje za ostanak u EU, čiji su predsjednik i potpredsjednik Stephen Dorrell, bivši ministar zdravstva, i Kenneth Clarke, bivši ministar pravosuđa. S obzirom na to da je riječ o konzervativnim političarima, Telegraph ističe kako će to “dovesti do pitanja o tome rade li neki pozadinski torijevci protiv vlastite stranke”, rušeći Brexit i podrivajući May. Nisu jedini.

Parlamentarni odbor na čijem je čelu torijevka Anna Soubry dobio je 25.000 funti od skupina koje vode najtvrđi protivnici Brexita, ističe Telegraph. Parlamentarna skupina za odnose s EU (APPG), u kojoj sudjeluju sve stranke, dobila je 21.000 funti od kampanje Best for Britain. Od Pokreta za Europu dobila je 3000 funti.

Odlazak iz EU bez dogovora ostavio bi rupu od 80 mlrd. funti u državnoj blagajni

Najnovija studija britanske vlade pokazala je da će Brexit predstavljati golem financijski udar na zemlju. Paradoksalno, najsnažnije pogođena bit će jedna od regija koje su glasale za izlazak iz EU - Sjeveroistočna Engleska, pokazala je ta studija, prenosi britanski Independent. Odlazak iz EU bez dogovora ostavio bi u državnoj blagajni rupu od 80 milijardi funti.

To bi se najgore odrazilo na Sjeveroistočnu Englesku koja bi se u tom, najcrnjem scenariju suočila s gospodarskim usporavanjem od čak 16 posto. Osim u toj industrijskoj regiji, izlazak iz Europske unije najsnažnije posljedice ostavit će na britanske regije Zapadni Midlands, koja je glasala za odlazak, i Sjevernu Irsku. London, najbogatiji dio zemlje, proći će najbolje, dok su na dnu ljestvice i Wales i Škotska. Vladina studija o posljedicama na gospodarstvo bila je tajna, no vlada ju je bila prisiljena podijeliti s članovima parlamenta zbog pritiska laburista i torijevaca koji ne podržavaju Brexit. Brojke iz tajne studije ipak su procurile u javnost.

Prema prognozama po regijama, sve će britanske regije doživjeti smanjenje BDP-a, samo je pitanje koliko. Na razini države u najgorem slučaju će Brexit dovesti do gospodarskog pada od osam posto. Sjeveroistok bi se mogao suočiti s 11 posto manjim BDP-om u slučaju dogovora s EU o slobodnoj trgovini, što je ishod koji želi britanska vlada na čelu s premijerkom Theresom May. U slučaju najnepovoljnijeg ishoda pregovora doći će do 16-postotnog pada ekonomske produktivnosti u toj regiji. No, čak i u slučaju da Velika Britanija ostane dio jedinstvenog tržišta, ta bi regija svejedno doživjela 3-postotni pad. U Zapadnom Midlandsu dogovor o slobodnoj trgovini s EU značio bi osam posto smanjeni rast, a 13 posto u slučaju da uopće ne bude dogovora. Sjeverna Irska bi u slučaju scenarija sa slobodnom trgovinom pala za osam posto.

U najgorem slučaju bilježila bi gospodarski pad od 12 posto, a u najboljem, da ostanu u jedinstvenom tržištu, pad od 2,5 posto. Metropola London bi u najgorem slučaju prošla s tri posto pada, a u najboljem bi London zabilježio jedan posto niži gospodarski rast. No, konzervativna britanska premijerka Theresa May nakon objave dokumenta izjavila je kako ni najmanje ne dvoji o odluci Britanije da napusti EU te da je to najbolji put za Britaniju. (A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:22