PRISTUP BLOKU

Korak prema ukrajinskom članstvu u EU: Političko odobrenje bit će izdano tijekom summita u prosincu

Uključivanje devet novih država članica, uključujući i Ukrajinu, rezultiralo bi ukupnim financijskim iznosom od 256,8 milijardi eura

Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski

 Aris Messinis/AFP

Europska unija (EU) čini značajne korake prema otvaranju pregovora s Ukrajinom za njezin potencijalni pristup bloku. Očekuje se da će službena objava o tome biti u prosincu, prema informacijama trojice anonimnih diplomata upoznatih s planovima, o čemu je Politico saznao iz diplomatskih krugova.

Ukrajina ima ključnu poziciju u ambicioznom programu EU da proširi svoje članstvo na čak 35 zemalja. Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, tijekom svoga godišnjeg obraćanja parlamentu istaknula je važnost Ukrajine, rekavši da je budućnost Ukrajine "u Uniji".

U lipnju su države članice EU odobrile Ukrajini status kandidata za članstvo u EU. Kao dio procesa, Europska komisija trebala bi objaviti izvješće o napretku u studenome, ocjenjujući napredak koji su postigle Ukrajina i druge kandidatkinje u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Iako Ukrajina još nije ispunila svih sedam uvjeta koje je postavila Komisija za pokretanje pregovora, čelnici EU navodno su spremni dati političku izjavu kojom će odobriti pregovore čak i ako pravni okvir nije finaliziran. Očekuje se da će to političko odobrenje biti izdano tijekom summita EU u prosincu, a pravna odluka o članstvu Ukrajine očekuje se početkom 2024. godine.

Korak prema ukrajinskom članstvu dolazi sa značajnim političkim i financijskim implikacijama za EU. Potencijalno pristupanje Ukrajine dalo bi Kijevu pravo na približno 186 milijardi eura tijekom sedam godina, prema internoj procjeni zajedničkog proračuna EU, označavajući značajnu promjenu u financijskoj dinamici unutar bloka.

Prema internoj studiji EU o kojoj izvješćuje Financial Times, uključivanje devet novih država članica, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i šest država Zapadnog Balkana, rezultiralo bi ukupnim financijskim iznosom od 256,8 milijardi eura. Ovo proširenje zahtijevalo bi prilagodbe postojećih proračunskih doprinosa bogatijih država poput Nizozemske, Njemačke i Francuske i uključivalo bi smanjenje poljoprivrednih subvencija za određene države članice.

Iako bi potpuno proširenje moglo potrajati desetljeće ili više, jasno je da bi zahtijevalo značajne reforme postojećih proračunskih struktura. Dužnosnici EU naglašavaju potrebu rješavanja ovih složenih financijskih izazova usporedno sa širim raspravama o proširenju.

EU je i dalje usredotočena na proširenje svog članstva, no ovi razvoji događaja naglašavaju duboke implikacije i izazove povezane s proširenjem Unije diljem kontinenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:13